Arma secretă a UE pentru provocările migrației. Ce spune europarlamentarul Mircea Diaconu...

Arma secretă a UE pentru provocările migrației. Ce spune europarlamentarul Mircea Diaconu despre șansa de a rezista prin valori

1
DISTRIBUIȚI

Promovarea patrimoniul cultural european poate să fie unul dintre răspunsurile UE la valul de populism și naționalism, dar este nevoie de o protejare a creatorilor și a proprietății intelectuale în epoca internetului – aceastea sunt concluziile conferinței organizate, astăzi, la Parlamentul European și la care au participat și președintele Antonio Tajani și Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene.

Conferința ”Patrimoniul cultural european, legătură între trecut și viitor” este una dintre manifestările din Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, acesta fiind adoptat după o inițiativă a europarlamentarului Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educaţie și Cultură. „În clipa asta pot să mărturisesc că în mare măsură sunt «vinovat» de evenimentul de astăzi, eu fiind raportorul pentru acest subiect. Patru ani am tot încercat să îl împing în față și până la urmă și-a luat zborul acum, ceea ce este excepțional. Au simțit că subiectul are un potențial fenomenal exact în sensul în care doare mai tare Uniunea Europeană – crizele, deviațiile”, a declarat, astăzi, Mircea Diaconu.

Deputatul a considerat că dezbaterea de la Bruxelles “aduce cultura mai aproape de inima societății și a politicii europene și oferă o platformă necesară pentru colaborare și schimburi de bune-practici pentru toți actorii culturali, din toate statele membre ale Uniunii Europene. Exact aceasta a fost și intenția din spatele propunerii mele inițiale privind dedicarea unui An European patrimoniului cultural”.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European a susținut că ”pentru un loc de muncă în domeniul cultural se crează indirect alte 27 de locuri de muncă”. Acesta subliniat că este important ca să existe un procent de conținut european pe platformele plătite, iar creatorii să fie protejați pentru că marile platforme online nu plătesc drepturi de autor pentru conținutul difuzat.


Oficialul european a susținut că, în următorii ani, patrimoniul european ar putea duce la dublarea numărului de turiști din afara UE, ajungând la două miliarde. ”Relansând cultura putem duce mai departe visul nostru european care cunoaște o perioadă foarte complicată”, a susținut Tajani.

Jean-Claude Junker l-a completat afirmând că ”solidaritatea europeană s-a fisurat în ultimii ani. Fragilitatea este tot mai mare și trebuie să găsim o soluție la problema migrației”. Președintele Comisiei Europene a susținut că UE nu înseamnă numai o piață economică unică, ci mult mai mult, inclusiv patrimoniul cultural, anunțând că pentru programul Erasmus bugetul alocat a crescut de la 14,7 miliarde de euro la 30 miliarde de euro. ”Europa, o dată în plus, își construiește acum viitorul”, a susținut Junker.

Muzicianul Jean-Michel Jarre a avut un mesaj extrem de direct și tăios, solicitând parlamentarilor europeni să adopte cât mai rapid o directivă care să protejeze drepturile creatorilor de conținut. Acesta a comparat lipsa reglementării în acest domeniu cu lipsa codului rutier în numele libertății mașinilor. ”Ne bizuim pe niște legi adoptate înainte de epoca internetului, dar vorbim de patrimoniul viitorului. Să nu uităm că într-un smarphone, partea cea mai smart este cea a noastră, a creatorilor”, a afirmat Jean-Michel Jarre.

Mircea Diaconu a condus dezbaterile atelierului privind conservarea și promovarea patrimoniului. ””Ne-am obișnuit să percepem cultura ca pe un element decorativ
opțional al existenței noastre, fie că vorbim de nivelul individual, de cel național sau chiar de cel european. Nimic mai greșit. Domeniul cultural, cu tot ce ține de el, nu e opțional, ci imperativ coeziunii sociale și supraviețuirii civilizației europene”, a declarat europarlamentarul. Acesta a vorbit despre problemele legate de problemele ridicate de migrația din ultimii ani ”este o enormă problemă în continuare. Nu este că vin niște oameni și nu au unde dormi, ci integrarea lor, mecanica generală e o complicație. Oamenii care trec cu barca Mediterana, vin cu cultura lor, cu identitatea lor, cu valorile lor într-un spațiu european care și-a cam stricat valorile sau le-a neglijat. Tendința este firească de a te apăra prin valorile pe care le ai tu, altfel nu merge. Este o încercare de a repara ce s-a stricat pe parcurs”.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Domnu’ Diaconu, tot respectul, dar uneori cand o „civilizatie” tribala incearca sa-si impuna valorile cu forta in tarile in care au patruns pe usa din spate, e nevoie de oarecare fermitate (nu sunt pentru violenta si discriminare), nu toate se rezolva oferind mere rosii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.