p>
Recent, a avut loc vernisajul celei de-a XVI-a ediţii a expoziţiei internaţionale de artă contemporană „Spazi aperti” de la Accademia di Romania in Roma, cu susţinerea Institutului Cultural Român şi a ambasadei României din Italia, la care au participat cu două proiecte şi artiştii timişoreni Daniela Scurtulescu şi Sorin Scurtulescu, bursieri „Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia.
Pornind de la ideea că mozaicul este fundamentul artei vizuale contemporane, Daniela Scurtulescu a expus o astfel de lucrare în marmură, lucrată în tehnică indirectă. Mozaicul, numit „Acanthus”, reprezintă un motiv decorativ vegetal care înfăţişează frunza de acant, specifică Romei, dar care ilustrează întreaga istorie a artei, un fragment specific care poate fi un simbol al lumii.
Sorin Scurtulescu a propus instalaţia site-specific „Laboratory”, realizată în colaborare cu ceilalţi membri ai grupului NOIMA – Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş şi Andrei Rosetti. După ce a început, în 2011, studiul luminii urbane nocturne la Roma, Sorin Scurtulescu a fost captivat de posibilităţile plastice şi conceptuale ale acestui tip de demers şi în acest an a continuat să cerceteze lumina italiană nocturnă şi diurnă la Venezia. Pentru instalaţia expusă la Roma, el a propus cinci demersuri diferite legate de lumina nocturnă şi diurnă, traduse prin tehnica clasică a picturii în ulei pe pânză.
La vernisaj a fost prezent şi Alan Jones, curator al unor remarcabile expoziţii, unul din cei mai importanţi experţi în arta Pop şi renumit scriitor newyorkez, printre altele autorul unei cărţi despre dealerul de artă Leo Castelli, „Italianul care a inventat arta în America”. El a fost însoţit de artiştii italieni Gianfranco Grosso şi Seboo Migone.