Bicicliştii timişoreni acuză Primăria Timișoara că-i ridiculizează și-i ignoră. Ce propunere legată...

Bicicliştii timişoreni acuză Primăria Timișoara că-i ridiculizează și-i ignoră. Ce propunere legată de strada Popa Șapcă le-a fost respinsă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Verde pentru Biciclete a încercat găsirea unor soluţii alternative pentru rezolvarea problemei circulaţiei bicicletelor pe strada Popa Şapcă din Timişoara. Deşi a propus mai multe soluţii, prin mutarea traficului pe două roţi pe carosabil, variantele lansate de asociaţia timişoreană au fost respinse total de Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei Timișoara, spun reprezentanții organizației. Aceștia susțin chiar că bicicliştii sunt ridiculizaţi de administraţie, care a considerat bicicleta ca un mijloc de recreaţie, şi nu unul de transport.

Disputele au apărut după apariţia noii idei a primarului Timişoarei, Nicolae Robu, de „space sharing” pentru trotuarul de pe proaspăt renovata stradă Popa Şapcă. Aici pista de biciclete din proiect a dispărut, iar bicicliştii şi pietonii au fost înghesuiţi pe un trotuar extrem de îngust şi lăsaţi să se calce unii pe alţii. Decizia a fost considerată o greşeală, iar administraţia refuză să-şi asume greşelile făcute, spun cei de la Verde pentru Biciclete. „Reprezentanții administrației locale continuă lungul șir al promisiunilor față de comunitatea locală a bicicliștilor timișoreni, dar refuză să-și asume greșelile recente și să le remedieze. Recent inaugurata lucrare de pe Strada Popa Șapcă duce lipsă de un spațiu special destinat bicicliștilor, unde aceștia să se poată deplasa în siguranță. Prezentat ca un spațiu de “space sharing”, trotuarul de pe Popa Șapcă este vizibil prea îngust pentru a acomoda traficul pietonal și cel velo, existând vizibile conflicte pe mai multe porțiuni – incluzând stațiile mijloacelor de transport în comun”, se arată într-un comunicat de presă, transmis ieri de VpB.

În același comunicat, reprezentanții organizației spun că au oferit o serie de alternative, dar s-au lovit de opacitatea totală a administraţiei Robu. Reprezentantul bicicliștilor în Comisia de Circulație PMT, Ana Munteanu, le-a prezentat membrilor comisiei variante de îmbunătățire a situației actuale, dar răspunsul șefului Direcției Tehnice din primărie Culiță Chiș a fost extrem de vehement – refuzând propunerea venită din partea comunității, de a muta pistele de bicicletă pe carosabil.

„În acest moment ne este clar că în viziunea acestei administrații bicicleta nu este un mijloc de transport, ci unul recreațional, iar bicicliștii sunt văzuți ca fiind o minoritate neimportantă pentru comunitate, fiind de multe ori ridiculizați de către reprezentanții administrației care se încăpățânează să prioritizeze traficul auto într-un oraș deja sufocat de mașini.


Privind doar în ultima lună, în Timișoara au avut loc 5 accidente rutiere grave în care au fost implicați bicicliști – doi dintre ei pierzându-și viața. În tot acest timp, reprezentanții PMT promit proiecte mărețe legate de infrastructura velo din oraș, proiecte care se vor realiza peste ani de zile din fonduri europene. Ne întrebăm câți bicicliști mai trebuie să-și piardă viața până când autoritățile locale vor lua în considerare observațiile / demersurile venite din partea specialiștilor din comunitatea locală?”, au mai anunţat cei de la Verde pentru Biciclete.

Propunerile venite din partea Verde pentru Biciclete au la bază normative în vigoare și necesită un minim de efort pentru implementarea lor, iar faptul că ele au fost respinse de reprezentanții PMT este considerat de asociaţia timişoreană ca fiind un semn de rea-voință. „Solicităm public reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara să ni se alăture într-un dialog constructiv real pe această temă și să nu mai încurajeze un război fictiv între membrii comunității – pietoni, șoferi sau bicicliștii. Cu toții ne dorim un oraș unde infrastructura să poată acomoda toate tipurile de transport, fără discriminări”, au mai anunţat cei de la Verde pentru Biciclete.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.