Ciocolata fără cacao sau dispozitivul care face apă potabilă din mări și...

Ciocolata fără cacao sau dispozitivul care face apă potabilă din mări și oceane, prezentate la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Aproximativ 300 de invenții pot fi admirate, până vineri, la Casa Tineretului din Timișoara, unde are loc cea de-a patra ediție a Salonului Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”.

Printre cei prezenți la expoziție se numără și studenți și profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, care au realizat mai multe produse alimentare inedite. Unul dintre acestea este ciocolata vegetală, destinată persoanelor care doresc să mănânce sănătos, dar și celor care suferă de diabet.

“Avem în standul nostru 18 lucrări, jumătate dintre ele sunt participări ale studenților noștri cu lucrări de inovație și inventică în domeniul agriculturii și al produselor alimentare. Savory cream este un produs tartinabil, de origine strict vegetală. Este de fapt o ciocolată vegetală, nu are nimic de a face nici cu cacao, nici cu produse de origine animală, este doar vegetală, cu plante cum ar fi castravetele amar, o plantă medicină utilizată în tratamentul diabetului. Această savory cream este destinată persoanelor care doresc o alimentație sănătoasă, dar și celor care au probleme cu diabetul. Mai conține ștevie și în loc de cacao pudră de roșcove”, ne-a explicat Dorica Botău, profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.

De asemenea, reprezentanții instituției de învățământ superior din capitala Banatului au mai realizat un produs alimentar inovativ din carne cu fructe, preparat la o temperatură de până la 50 de grade, care să nu degradeze componentele biologice, precum și o cremă de înfrumusețare și de tratament pentru piele care are extracte din diverse specii medicinale.

Totodată, la Salonul de Invenții și Inovații “Traian Vuia” din Timișoara este expus și un dispozitiv care poate produce apă potabilă din mări și oceane.


Realizatorul invenției, timișoreanul Remi Rădulescu, a explicat că desalinizatorul solar reprezintă, de fapt, “o instalație care permite vaporizarea apei sărate din mări sau oceane prin folosirea energiei solare, din care să rezulte apă potabilă și sare”.

Tot în cadrul Salonul de Invenții din Timișoara este prezentat și un robot magazioner, realizat de 15 elevi înscriși la Colegiul Național de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara.

“Credem că o problemă a societății este scăderea forței de muncă în special în România, iar noi considerăm că o soluție este preluarea unor sarcini repetitive de muncă de către sisteme automatizate și roboți. Acest proiect prezintă încercarea noastră de a contribui la progresul tehnologiei prin realizarea unui robot care să se ocupe de sortarea și așezarea unor cutii cu marfă sau obiecte din magazii”, a explicat un elev încris la liceul hunedorean.

În total, 300 de invenții din zece țări sunt expuse în cadrul evenimentului organizat la Timișoara de către Asociația Inventatorilor din Banat. Festivitatea de premiere a celor mai bune invenții prezentate în cadrul salonului va avea loc vineri, de la ora 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.