Cu forțe proprii. Timişul, în topul naţional pentru cel mai mic număr...

Cu forțe proprii. Timişul, în topul naţional pentru cel mai mic număr de persoane care iau bani degeaba de la buget

0
DISTRIBUIȚI

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în județul Timiș suma plătită pentru cei care stau pe ajutor social ajunge la 405.393 lei. Pentru comparaţie, „liderul” Dolj a căpătat de la buget 3,8 milioane de lei pentru venitul minim garantat. De la bugetul de stat a beneficiat şi o altă categorie de persoane, de această dată una mult mai importantă, dar pentru cu totul alte scopuri, adică pentru creşterea copilului. Sunt 7.900 de persoane din Timiş în această categorie, iar suma alocată este semnificativă.

Statul român a plătit într-o singură lună 58 de milioane de lei pentru cei care nu muncesc şi beneficiază de venitul minim garantat. Suma medie plătită la acest capitol de subvenţii sociale a fost, la nivel naţional, de 274,21 de lei, spun datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).


În luna aprilie au fost 212.175 de persoane care au luat bani pentru venitul minim garantat în toată ţara, iar dintre acestea doar 1660 erau din Timiş. Aceste cifre plasează judeţul la coada clasamentului, pe ultimul loc. Chiar şi suma plătită celor care iau bani degeaba a fost mai mică în cel mai vestic judeţ decât media naţională, mai precis de doar 244 de lei. Cei mai mulţi amatori de ajutor social de acest tip au fost din partea de sud a ţării, în Dolj – 13.473 de persoane, Buzău – 10.617, după care urmează Bacăul – 10.546 şi Galaţi – 9.546. Topul „codaşelor” ţării la acest capitol este deschis de Bucureşti, cu 255 de persoane, urmat de Ilfov, cu 1369 de persoane, respectiv Timiş, cu 1.660 de persoane.

Tot datele aceleiaşi surse arată că, în aprilie 2018, în Timiş au fost 7961 de părinţi care au beneficiat de la buget de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Suma acordată a fost în medie de 1990 de lei pe beneficiar, iar totalul acordat într-o lună, de 15,8 milioane de lei. Bucureştiul a avut cei mai mulţi beneficiari, cu peste 25.100 de persoane, urmat fiind de Cluj, cu 8.800 de persoane. Dacă se urmăreşte acest clasament, se poate vedea că acesta urmează zonele dezvoltate economic. Aici, siguranţa financiară şi cea a zilei de mâine este una mult mai bună decât în zonele mai sărace, cuplurile au încredere mai mare şi decid mai uşor să aibă un copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.