Cum a fost realizată, la Spitalul Județean din Timișoara, operația „din pauza...

Cum a fost realizată, la Spitalul Județean din Timișoara, operația „din pauza de masă”, o premieră în România. Beneficiara, o proaspătă mamă în vârstă de 41 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Timişoara a marcat în urmă cu câteva zile o nouă premieră medicală. O pacientă cu probleme medicale, cu varice, a fost tratată fără a avea nevoie de anestezie, într-un timp extrem de scurt, iar după doar câteva ore de supraveghere a putut pleca deja acasă fără niciun fel de alte complicaţii. Procedura e una revoluţionară, se aplică din 2015 şi presupune „umplerea” venelor afectate cu ajutorul unei substanţe speciale, un polimer. Astfel, de la operaţiile clasice sau cele cu laser practicate înaintea folosirii acestui nou procedeu de polimerizare, când pacientul putea sta până la şapte zile în spital pentru rezolvarea problemei, acum acesta pleacă acasă în doar câteva ore. „Este foarte simplu, pacientul vine, se operează și după intervenţie se poate duce la lucru”, spune Sorin Olariu, şeful Chirurgie generală 1 din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Oportunitatea şi durata intervenţiei este confirmată chiar de „pacienta zero”, de cea care a beneficiat în premieră naţională de o astfel de intervenţie inovatoare. Daniela Doboşan, în vârstă de 41 de ani, a avut norocul să beneficieze de noua metodă medicală, iar acum este mai mult decât fericită. „Am un copil mic, iar în urma naşterii s-au accentuat problemele cu varicele pe care le aveam. Recunosc, probleme mari nu am avut din cauza bolii, doar aveam periodic anumite înţepături. Operatia a fost una scurta, nu ştiam ce metoda se aplică. Iniţial am crezut că voi fi tratată folosindu-se metoda clasică, de aceea eram puţin speriată. Sunt fericită că am fost privilegiată. Acum deja pot să alerg, la doar câteva zile de la intervenţie. Operația a durat foarte puțin, după intervenţie am mai stat câteva ore sub supraveghere şi am plecat de la spital”, a declarat Daniela Doboşan.

Pacientul, pe primul loc

Intervenţia nu a presupus nicio contribuţie financiară din partea pacientei, costul a fost acopeirt de casa de sănătate şi de spital. „Nu se pune problema de coplată, ci câți pacienţi avem. E personalizat tratamentul, aceste vene sunt ca amprentele papilare, tratamentul e în funcţie de gradul de evoluţie a bolii. Pentru noi este important să obținem un preț cât mai bun pentru polimerizant”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, Daniela Radu.

Preţul unei astfel de intervenţii nu poate fi estimat, nu există o medie care să stabilească ce efort financiar presupune, asta pentru că este o noutate absolută în medicina românească. „E o premieră în România, deci nu se știe ce înseamnă prețul unei intervenţii. Important este că vrem medicină de calitate, iar calitatea costă. Statul trebuie să suporte aceste costuri. Niciodată nu am pus în balanță preţul intervenţiei cu pacientul. Spitalul va face orice poate să susțină procesul medical. Dacă pacientul e satisfăcut înseamnă că ne facem treaba, dacă nu e mulţumit atunci să mergem noi toţi în altă parte şi să facem altceva. E o tradiție  tratamentul bolii varicoase la Timișoara, este o nouă premieră, gândiţi-vă că deja au fost organizate de clinică 15 congrese de flebologie”, a declarat, la rândul său, Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Sorin Olaru a detaliat  operaţia realizată, subliniind avantajele acesteia. „Este o operaţie total neinvazivă, realizată cu catetere. Se polimerizează vena bolnavă. E ca o injecţie intramusculară, pacientul poate pleca imediat acasă. Procedura clasică este în funcţie de problemele descoperite, se face anestezie normal, chiar şi generală.


Poate sta până la șapte zile în spital. Din 2015 se folosește în America, unde a fost autorizată, momentan se aplică în Germania, la clinici private, și în Turcia, unde este subvenţionată de stat. Teoretic, majoritatea pacienților cu varice poate primi un astfel de tratament. Pacienta a fost aleasă în mod aleator, am considerat că se potriveşte cel mai bine profilului şi a fost supusă intervenţiei”, a mai declarat chirurgul timişorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.