EXCLUSIV Primarul Robu, mega-operațiune de tip securist împotriva cetățenilor din Timișoara. Ce...

EXCLUSIV Primarul Robu, mega-operațiune de tip securist împotriva cetățenilor din Timișoara. Ce vrea să știe despre fiecare și cine-i sunt spionii

12
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declanșat o operațiune fără precedent, în urma căreia va avea o bază de date imensă despre aproape toți locuitorii din oraș, care ar face invidios orice serviciu secret, acțiune care aduce, însă, atingere vieții private a cetățenilor.

Președinții asociațiilor de proprietari din municipiu au primit o adresă înregistrată  la Primăria Timișoara în 21 mai a.c. și semnată de ”primar, prof.univ.dr. doctor honoris causa Nicolae Robu”.  ”Având în vedere că, pentru stabilirea strategiilor și politicilor de dezvoltare și administrare curentă a orașului nostru, ne-ar fi extrem de util să cunoaștem populația reală a orașului și numărul real de mașini deținute de cei ce trăiesc efectiv în el, vă rugăm ca până la data de 4 iunie 2018 să ne transmiteți următoarea situație privind Asociația pe care o conduceți (vă rugăm insistent să folosiți strict tabelul atașat, pentru ca noi să putem face simplu centralizarea pe oraș)”, a scris primarul Robu în acest document transmis prin poștă.

Tabelul care a fost trimis alături de adresă are mai multe rubrici, care trebuie completate pentru fiecare locuință – ”nume și prenume locatari titulari apartament (unul pe fiecare apartament: capul familiei care locuiește efectiv sau unul dintre chiriașii majori, la înțelegere între ei)”, ”nr.locatari cu domiciliul stabil în Timișoara”, ”nr.locatari cu domiciliul flotant în Timișoara”, ”nr.locatari cu domiciliul în alte localități”, ”nr.locatari sub vârsta de 14 ani, deci fără buletin”, ”nr.mașini (exclusiv autoturisme) cu număr TM”, ”nr.mașini (exclusiv autoturisme) cu număr B (leasing)”, ”nr.mașini (exclusiv autoturisme) cu număr diferit de TM și B”.


De asemenea, președinții de asociații trebuie să raporteze numărul de locuri de parcare amenajate în zona blocurilor și numărul de garaje.

Această adresă a fost trimisă după ce primarul a anunțat public că vrea ca mașinile înmatriculate în alte județe, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Arad, Bihor, fiind printre cele nominalizate de edil, să nu mai poată parca între blocurile din Timișoara.

Nu este clar cum trebuie să obțină toate aceste date președinții de asociații, care au fost transformați din pix de primarul Nicolae Robu în spioni, și nici cine și cum va procesa toate această imensă bază de date. Conform specialiștilor în drept consultați de PRESSALERT.ro, informațiile solicitate de primarul Robu aduc atingere mai multor texte de lege, demersul fiind o imixtiune în viața privată a fiecărui cetățean.

Astfel, conform articolului. 8 din Convenția CEDO, orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. De asemenea, nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora. Este evident că motivația invocată de Nicolae Robu nu se încadrează în niciuna dintre situațiile enumerate de CEDO ca permițând imixtiunea autorităților publice în viața privată.

De asemenea, în articolul 26 din Constituția României se prevede că ”autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”. În plus, transmiterea de către asociațiile de proprietari și prelucrarea acestor informații de către Primăria Timișoara, fără acceptul expres al fiecăruia dintre cei trecuți în acele tabele, constituie încălcări ale legislației naționale și europene privind protecția datele cu caracter personal, care s-a înăsprit la patru zile de la emiterea adresei semnate de primar. Nicolae Robu nu a putut fi contactat, în cursul zilei de ieri, pentru a da lămuriri asupra bazei legale pentru acest demers.

 

12 COMENTARII

  1. Singura problema ar fi pentru cei care închiriază la negru.
    Ei cam sunt pe lângă lege.
    Nu văd să se ceară cnp., Deci ce date să se prelucreze? Nu poți sta incognito .
    O statistica trebuie facuta, nu e nimic rău în asta, problema e ca președinții de asociații vor acționa românește, vor strâmba din nas si vor completa nefidel , din burta.

    Ar trebui să existe ceva precum cartea de imobil., În format electronic. Punct.

    • Ce este trist ca suntemi condusi de oameni care nu stiu ca poti face o statistica fara sa deranjezi un oras intreg. Mai grav ca, nu poti cere nimanui sa presteze munca neplatita doar ca esti honoris cauza. Ce sa mai vorbim ca este o rusine acest demers din partea unui primar care are toate institutiile la dispozitie carora le-ar putea cere intocmirea unui astfel de raport.

  2. Statistica trebuie facuta pt multe motive
    -ex.stabilirea corectă a claselor pregătitoare la școală
    – arondarea polițiștilor locali , dar și naționali, la o populație nedeclarata corect, statul va norma mai multi polițiști decât e nevoie la Deva, Reșița sau tr.severin si mai puțini la Tm sau B.
    Utilizarea pe care vrea să o dea Robu statisticii, să i-i confirme obsesiile (mașini cu nr.de Tm, în leasing alte județe) arată nivelul lui scăzut .
    Asta e alta discutie

    • George, ma p1s pe statisticile xenofobe a lui Robu. el vrea doar sa dea vina pe oamenii din alte orase ca nu sunt locuri de parcare si ca e trafic. ceea ce nu intelege nici el nici alti timisoreni este ca oamenii veniti din alte locuri (studenti si muncitori) ajuta economia locala. Se inchiriaza, se cheltuie bani.
      Sa demoleze garajele alea obosite dintre blocuri si sa faca parcari supraetajate. Stiu ca o sa sara toti in sus cand vine vb de garaje, dar sincer nu mai e ca pe timpul daciei 1300 cand fiecare mesterea la ea in garaj.

  3. Configurarea corectă a traseelor ratt, iar ai nevoie de statistici, să știi unde locuiesc mai multe persoane.active si unde pensionari, etc
    În Ro se tolerează practica de a avea câteva sute de mii de oameni cu domiciliu nedeclarat,i n orașele mari.

  4. in primul rind asociatiile de proprietari nu sint autorizate sa prelucreze date cu caracter personal. incalca legislatia in fiecare luna afisind pe tabelul de cheltuieli datele locatarilor, numar de persoane, cine are restante etc. in nicio tara din vestul europei nu se afiseaza liste de plata.
    si cartea de imobil este ilegala in prezent, asociatia nu este autorizata sa ceara si pastreze datele personale locatarilor.
    presupunind ca cineva o sa ii transmita datele, in al doilea rind primaria nu va putea prelucra un volum asa mare de date

  5. Sa existe o asemenea statistica nu ar fi deloc rau. Daca lipsea coloana cu Nume si Prenume ar fi fost absolut in regulă sa se obtina niste cifre aferente unei adrese. Personal as fi curios cate rapoarte de închiriere sunt declarate finantelor. In cazul de fata scopul servit e probabil prostia aia cu parcarile masinilor neinmatriculate in TM.

  6. Citesc comentariile si imi fac cruce cati comunisto-securisti sunt pe aici, „legea e buna, dar daca o incalcam in numele binelui colectiv (care e ceva vag), e bine”! Vreti sa stiti cine inchiriaza la negru? E treaba Politiei si a Finantelor, nu a primariei. Vreti sa stiti cati copii vor merge la scoala anul viitor? Trimiteti un anunt locatarilor sa-si inscrie copii din timp, altfel vor avea surprize la toamna. Vreti sa stiti cati calatori merg cu tramvaiul la servici? Aveti aparate electronice in vehicole, prelucrati statistica pe ore. Vreti sa stiti cate masini parcheaza printre blocuri? O plimbare seara va spune totul. Nimic nu justifica interventia securista a primarului, dupa cum bine sesizeaza autorul articolului. Buba e la nivel de legislatie de stat/guvern, in alte tari in decurs de o luna imi schimb actele personale si ale masinii pe noua adresa.

  7. asa incepe „avand in vedere….”?!?!?1
    daca administatorii nu arunca rahatu asta de adresa, atunci sunt niste #japite_
    iar primaria daca vrea ceva, trebuie sa prezinte baza legala: „….in baza legii, ordin, oug, hg……”!!!!
    deci inca nu are dc sa-mi para rau ca am plecat din RO atata timp cat exista #petarde cu asemenea comportament cu sustinatori si mai #retardati!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.