EXCLUSIV Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, pus sub acuzare de DNA în scandalul...

EXCLUSIV Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, pus sub acuzare de DNA în scandalul anvelopării blocurilor dezvăluit de PRESSALERT.ro VIDEO UPDATE 2 Culiță Chiș, suspect în dosar

8
DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu (PNL), a fost, astăzi, pus sub acuzare de DNA Timișoara. Diaconu a venit în jurul orei 10,30 și a susținut că merge la o firmă din clădirea unde se află și birouruile procurorilor anticorupție. Diaconu este audiat în dosarul anvelopării blocurilor despre care PRESSALERT.ro a făcut dezvăluiri încă din 2014.

Vă reamintim faptul că firma Proiect C&A SRL a liberalului Cristian Palade, rudă prin alianță cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a lucrat pentru Primăria Timişoara încă din noiembrie – decembrie 2012 în condiţiile în care contractul a fost semnat de abia în ianuarie 2013. Dovadă – în decembrie 2012, Consiliul Local Timişoara a aprobat mai multe proiecte de hotărâri prin care se stabileau indicatorii tehnico – economici pentru reabilitarea mai multor blocuri, la proiectant aparând firma care de abia anul următor a semnat contractul cu municipalitatea. Ulterior, Cristian Palade, a acuzat că a fost păcălit de colegii săi de partid şi a fost ameninţat chiar de primarul Nicolae Robu. Arhitectul a susţinut că după ce a văzut că este nevoit să execute lucrări ce treceau de 250.000 de euro în baza unui contract generic pentru 15.000 de euro în care nu erau trecute date precum numărul de lucrări sau de blocuri la care se vor face proiecte, a refuzat să mai semneze nişte devize, fiindu-i reziliat contractul. Palade a confirmat că a început să lucreze cu mult timp înainte să semneze contractul cu Primăria Timişoara.

Firma acestuia, Proiect a întocmit proiecte tehnice pentru 65 de blocuri, datele fiind acceptate şi asumate de Primăria Timişoara care, ulterior, le-a transmis către ADR V Vest pentru obţinerea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional, peste 10 milioane de euro.

Acesta a declarat că documentele trimise de proiectant au fost falsificate de către angajaţii primăriei, atunci când au trimis spre aprobare consilierilor locali proiectele de hotărâre. „Au prezenat CLT alte devize, costurile estimative a investiţiei.  Se vede, este lipită o foaie, aici apar alte cheltuieli privind informare şi publicitate. Acele documente, pe care s-a pus de primărie conform cu originalul, nu au existat niciodată emise de firma noastră, ei au pus aici valori şi au aprobat modificarea. O porţiune a fost lipită pe documentul nostru iniţial. Da, s-a falsificat documentul. Pe baza acestei chestiuni, s-au aprobat alte valori s-au mutat bani dinspre proiectare înspre consultanţă. Aceşti bani au fost puşi deoparte urmând să fie cheltuiţi în momentul când se realiza execuţia blocurilor”, a acuzat Palade la vremea respectivă.

Viceprimarul a negat, ulterior, că firma colegului său de partid a lucrat înainte de semnarea contractului, trecând prin diverse etape ale justificărilor „e posibil să fie o greşeală” sau „documentul de avizare este o documentaţie internă a primăriei, mă gândesc”.


În timpul discuţiei i-a scăpat, însă, o afirmaţie cheie „această achiziţie s-a petrecut în luna noiembrie. În unul dintre documente este o greşeală”. Ulterior, la final, a fost categoric şi a susţinut că „proiectantul nu avea cum să producă documente înainte de semnarea contractului. Semnarea a fost în 14 ianuarie. Nu avea cum înainte din niciun punct de vedere. Nu pot să existe îndicatori aprobaţi în consiliul local fără să existe contractul (cu proiectantul, n.a.)”.

În acest scandal, primarul Nicolae Robu l-a atacat pe proiectant și a susținut la PRESSALERT LIVE că „firma care a fost favorizată nu a vrut să mai dea documentaţia pentru că a zis că e bătaie de joc în comparaţie cu preţul pieţei. (…) Nu m-am ocupat eu. Însă sigur e legal, că Diaconu nu face ilegalităţi. Până în momentul de faţă bag mâna în foc pentru el şi pe acest caz (…) „dar e răspunderea lui. Dan Diaconu nu mi-a dat niciodată nici cel mai vag motiv să îl suspectez. Îl cunosc de când era student”. Întrebat dacă în cazul unei anchete penale îşi asumă vina, Robu a spus că „nu, fiecare răspunde pentru faptele lui. Este un principiu al democraţiei al oricărui stat de drept. Nu pot să răspund eu pentru ce face acel om. Omul este o fiinţă complexă care îşi are propriile manifestări foarte bine camuflate. Avem legi, legea trebuie să fie suverană, nimeni nu este mai presus de lege. Le spun tuturor, faceţi mult, faceţi bine, dar legal. Nu vreau să primesc scuze pentru încălcarea legii. Nu există nicio explicaţie pe care să o iau în seamă pentru aplicarea legii”.

Viceprimarul Dan Diaconu a plecat după aproximativ 20 de minute. Extrem de afectat, acesta a refuzat să confirme că a fost pus sub acuzare și este cercetat penal în dosarul anvelopărilor blocurilor.

UPDATE 1 În urmă cu puțin timp, la sediul DNA Timișoara a ajuns Culiță Chiș, șeful Direcției Edilitare din Primăria Timișoara.

UPDATE 2 După patru ore și jumătate, Culiță Chiș a ieșit de la audieri și a declarat că are calitatea de suspect în dosarul anvelopării blocurilor. Întrebat dacă s-au falisifcat documente, Chiș a spus că „ne-am făcut treaba ca la carte, am respectat întocmai legea”.

8 COMENTARII

  1. Felicitări, ești singurul care scormoneste în jurul lui Robu.
    Pe acte și fapte.
    Desi, fie ești cam leneș, fie nu ai suficiente informatii, căci matrapazlacurile lui sunt mult mai multe.
    Unele transpartinice.
    Alții -gen tion duc o campanie incontra lui doar pe stereotipuri (ex.traficul din oras) si fac asta pentru că aduce .rating.

  2. Buna ziua. Doar o sugestie am. Incercati sa nu mai scrieti cu galben unele cuvinte ca nu se vad deloc. In rest, ma bucur ca mai exista ziaristi care demasca ilegalitatile din primaria TM.
    Zi buna

  3. Le spun tuturor: Faceți mult, faceți bine , dar legal
    O frază fără sens.
    doar daca nu e descalcita si scrisa românește..
    Adică ,
    le spun la toți acoliții, produceți BANI cât vreți dar cu acte în regulă, fără urme.

  4. Declaratie primar: „firma care a fost FAVORIZATA nu a vrut sa….”
    Deductie: firma domnului Palade a fost ajutata sa castige licitatia publica privind lucrari de anvelopare la blocuri pe fonduri europene???
    Asta e nebun la cap. Practic, a facut un denunt/autodenunt.

  5. Pai… sa isi dea demisia cat timp este investigat. Sa nu pateze onoarea partidului si blazonului. Dane.. te-ai pus sa papi rahat… si chiar daca te stergi la gura… puti rau de tot. Noi te stim. Sper ca oligofrenii de procurori sa te si dovedeasca mai baiatule. Hai pa 😉 te tzuca tata

  6. Eu cred ca jigodia asta de Piulitza este cel mai mare rau al bugetului orasului asta … votez orice primar care-l pune pe nenorocitul asta pe tusa. Sper DNA sa-l infunde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.