Explicația lui Robu pentru datoriile Colterm: „Avem cheltuieli de 100 de milioane...

Explicația lui Robu pentru datoriile Colterm: „Avem cheltuieli de 100 de milioane de lei care n-ar fi trebuit să apară în mod normal”

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a explicat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, cum s-a ajuns în situația ca cei peste 60.000 de abonați ai Colterm să rămână fără apă caldă, după ce E.ON a sistat furnizarea de gaze naturale către regia de termoficare a orașului ca urmare a neachitării unor datorii.

Edilul a precizat că a fost întreruptă furnizarea gazelor naturale către Colterm pentru aproximativ 15 ore, dar alimentarea a fost reluată din această dimineață, după ce Nicolae Robu ar fi purtat discuții cu conducerea E.ON și chiar cu reprezentanți ai Ministerului Energiei pentru deblocarea situației.

“A fost înterupt gazul pentru circa 15 ore. În această dimineață s-a luat decizia de a se reîncepere furnizarea gazului. Din fericire, am găsit înțelegere la E.ON, am mulțumit conducerii E.ON pentru înțelegerea acordată față de noi. Avem circa 7,5 milioane de lei, o datorie decentă, nu vorbesc despre datoria istorică, care se tratează separat. Nu am fost în stare să plătim, nu știu de când, 7,5 milioane de lei. Vineri vom semna și oficial o înțelegere privind plățile pe care le vom face în perioada următoare până în septembrie și chiar după septembrie. În septembrie vor înceta aceste plăți către certificatele verzi și atunci sumele pe care acum le dăm pentru certificatele verzi vor merge către E.ON. Dacă noi am fi putut să plătim aceste sume în fiecare lună către E.ON, nu se ajungea în situația în care s-a ajuns ieri. Nu e nimic grav. Am văzut că ieri s-a anunțat peste tot că timișorenii au rămas fără apă caldă, încă nu erau rămași fără apă caldă, abia acum ar fi fost apă rece peste tot, în această dimineață mai era călduță, în unele zone chiar caldă. La prima oră a fost o discuție la nivelul conducerii E.ON, Ministerului Energiei și ceea ce am solicitat eu directorului general a fost aprobat de către board-ul din Germania și prin urmare s-a dat drumul la gaz de dimineață”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a explicat că s-a ajuns în situația în care municipalitatea să nu poată plăti facturile către furnizorul de gaze naturale pentru că s-ar fi adunat cheltuieli neprevăzute de aproximativ o sută de milioane de lei, ca urmare a furtunii puternice din luna septembrie a anului trecut, a pierderii procesului cu ANAF privind TVA-ul de către RATT, plus că trebuie achitate certificatele verzi pentru Colterm.

“Având în vedere că peste 20 de milioane de lei a trebuit să dislocăm din bugetul local de la ceea ce era planificat și să-i alocăm pentru înlăturarea pagubelor produse de furtuna din toamnă, pentru că Guvernul, din păcate, nouă nu ne-a dat decât două milioane de lei, în alte părți s-au dat zeci de milioane.


Pe lângă asta, sunt 17,6 milioane de lei pe care a trebuit să-i plătim pentru că s-a pierdut un proces cu ANAF de pe vremea administrației precedente, eu nu am nicio vină. A venit apoi problema cu certificatele verzi, care înseamnă încă vreo 25 de milioane de lei. Dacă adunăm toate aceste lucruri, la RATT plătim în continuare în urma pierderii acelui proces 1,5 milioane de lei pe lună către ANAF, Primăria Timișoara a ajuns să se confrunte cu cheltuieli de circa 100 de milioane de lei, care nu ar fi trebuit să apară în mod normal. Și atunci evident că asta se răsfrânge asupra capacității de a face diverse plăți”, a explicat Nicolae Robu.

Edilul a mai precizat că Primăria Timișoara nu are în vedere reducerea subvențiilor, chiar dacă se confruntă cu probleme mari din punct de vedere financiar, pentru că într-o astfel de situație majoritatea locuitorilor s-ar debranșa de la Colterm.

“Nu se poate face asta. Este total nerealist, pentru că timișorenii s-ar debranșa în momentul în care s-ar retrage subvenția, trebuie făcută retehnologizare și noi am făcut în mare măsură retehnologizare, dar avem încă multe de făcut. Se dovedește interesantă distribuția pe orizontală. Trebuie să eficientizăm sistemul, sunt 60.000 de familii abonate la Colterm, noi nu putem să trecem de la o distribuție centralizată la una în care să avem încă 60.000 de centrale de apartament. Specialiștii spun că ar fi o poluare mai mare”, a detaliat primarul Timișoarei.

Nicolae Robu a explicat și că momentul critic ar fi fost depășit și că o primă plată către E.ON va fi efectuată în data de 10 iulie. Potrivit edilului, în cursul zilei de astăzi, toți timișorenii racordați la Colterm vor avea apă caldă.

“Eu cred că momentul critic a fost depășit, sper să nu ne mai confruntăm cu așa ceva. Am discutat cu reprezentanții E.ON variante care sunt considerate rezonabile. De exemplu, o plată la nivel de milioane de lei către Colterm care mai apoi să dea banii la E.ON vom face în 10 iulie. Nu vor mai fi probleme. Greu, dar vom duce toate aceste poveri până în septembrie. În septembrie ne va fi mai ușor odată cu încheierea obligațiilor de plată a certificatelor verzi. Luna septembrie e ultima în care avem de plătit 3,5 milioane de lei pe lună. Este trist că nicio bancă nu dă credit Colterm, normal ar fi ca Colterm să ia un credit bancar să-și plătească datoriile, să deschidă o linie de credit. Colterm-ul e o societate care funcționează pe plus, diferența între venituri și cheltuieli este una pozitivă, dar sunt datoriile istorice, moștenite de ani și ani de zile, care atrag după ele penalități foarte mari. Noi am reușit să ținem Colterm în viață, dar am avea nevoie de un ajutor din partea Guvernului, care sperăm să vină, vizavi de aceste pietre de moară istorice”, a conchis Nicolae Robu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.