Geograful francez care a contribuit la realizarea statului unitar român, omagiat la...

Geograful francez care a contribuit la realizarea statului unitar român, omagiat la Universitatea de Vest: „Timișoara este în România astăzi și datorită lui de Martonne”

0
DISTRIBUIȚI

Marele geograf francez Emmanuel de Martonne, care a avut o contribuție esențială la realizarea statului unitar român, a fost omagiat, astăzi, la Universitatea de Vest din Timișoara. Astfel, în anul Centenarului, a fost organizată o sesiune de comunicări științifice și a fost dezvelită o placă omagială în memoria savantului.

La conferința-eveniment pe tema „România la Centenar. Evocări, mize geopolitice, proiecte naționale. Rolul lui Emmanuel de Martonne”, organizată la sediul UVT, au participat și ambasadorul Marii Britanii, precum și reprezentanți ai Franței în România, ai Academiei Române, ai Comitetului Național de Geografie și ai Societății de Geografie din România.

„Îl consider pe de Martonne nu numai un mare geograf, dar și un mare prieten al României și cred că în anul Centenarului este absolut potrivit să se facă o conferință despre contribuția lui de Martonne și în dezvoltarea geografiei României, dar și în contextul Conferinței de Pace de după Primul Război Mondial. Și Marea Britanie și Franța au sprijinit rezultatele Conferinței de Pace, unde s-au stabilit dimensiuni duble pentru România. Iar Marea Britanie a jucat un rol important în consolidarea noului stat România și rămâne întotdeauna un prieten al României”, a declarat Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România.

În calitate de secretar al Comitetului de Studii și de membru în patru comisii speciale pentru trasarea frontierelor, geograful francez Emmanuel de Martonne a sprijinit cauza României în timpul Conferinței de pace de la Paris (1919-1920), cu argumente științifice solide, fondate în mai mulți ani de cercetări de teren realizate atât în Regatul României, cât și în teritoriile românești din cadrul Monarhiei austro-ungare și al Imperiului țarist. De Martonne a colaborat în permanență cu membrii delegației României la Conferința de Pace și a prezentat argumentele acestora, precum și ale sale, inclusiv experților britanici și americani, convingându-i de justețea solicitărilor respective.

„De Martonne este una dintre personalitățile care ne-a influențat durabil istoria și geografia.


Momentele în care a contribuit decisiv la istoria României au fost acum 100 de ani. Sărbătorim anul acesta Centenarul României Mari și îi datorăm lui de Martonne în bună măsură o parte din traseul granițelor pe care l-a avut România Mare și pe care le are și astăzi România. Pentru că acele granițe la care a lucrat de Martonne și pe care le-a argumentat ca bun cunoscător al terenului, adică granițele de vest ale țării, sunt și astăzi intacte, acestea nu s-au modificat. Dacă, de exemplu, orașele Arad, Oradea, Satu Mare, chiar Timișoara sunt în România și nu într-o altă țară astăzi, i se datorează în bună măsură și lui de Martonne. Nu el a făcut Unirea, Unirea au făcut-o românii, dar anumite detalii, care sunt foarte semnificative i se datorează”, a explicat profesorul Nicolae Popa, președintele Societății de Geografie, Filiala Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.