Grup de combatere a grindinei în Timiș. Unde funcționează și cât de...

Grup de combatere a grindinei în Timiș. Unde funcționează și cât de afectate sunt culturile din județ

1
DISTRIBUIȚI

grindina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, ieri, la Timișoara, că un grup de combatere a grindinei funcționează în județul Timiș. Acesta se află la Recaș din acest an.

„Vom fi alături de fermieri, cu subvențiile la timp, cu punerea în funcțiune a sistemului de irigații și a lucrărilor hidroameliorative care sunt în toată țara și mă gândesc aici la cei din partea de sud, unde seceta, din nefericire, pe anumite zone a pus stăpânire. E bine să știți că aveți în zonă începând din acest an un grup de combatere e grindinei, care nu este puțin lucru, puteți să mergeți să-l vedeți, este la Recaș, pentru că este o suprafață foarte importantă de viță de vie care trebuie protejată. Voi fi alături de fermieri cu orice ocazie, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a afirmat Petre Daea, în timpul vizietei la deschiderea târgului Agralim.

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat că aproape în fiecare loc din țară a apărut câte un fenomen care a afectat culturile, dar în vestul României situația este mai bună.

“În evidența noastră rezultă că aproape în fiecare loc din țară a apărut câte un fenomen care a afectat producția, fie că a fost vorba de o grindină, de lipsa apei, așa cum este cazul unor județe din partea de est a țării: Galați, Vaslui, Bacău.


Dvs. aici, în partea de vest a țării, aveți o situație mai bună și ne bucură. Sper ca și acolo lucrurile să se îndrepte. Dacă în perioada următoare vor apărea precipitații, și vegetația va fi reluată la culturile care acum suferă. Sunt toate culturile afectate într-un grad sau altul, dar nu vă putem spune acum care este situația exactă. În unele zone este afectat porumbul, în altele este afectat grâul, în alte zone sunt culturile de primăvară, adică soia, sfecla, mazărea. Sunt toate culturile afectate în procente diferite. Nu putem să știm acum gradul de afectare, ci mai târziu, este un proces de urmărire a vegetației, în așa fel încât să fim exacți”, a afirmat Petre Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, în programul de guvernare a fost alocată suma de un miliard de euro pentru a pune în funcțiune, până în anul 2020, sistemul de irigații “în așa fel încât să fim capabili să irigăm aproximativ două milioane de hectare”. Petre Daea a mai explicat că, până în acest moment, s-au pus în funcțiune peste 89 de stații de pompare, unele dintre acestea pentru prima dată. “În fiecare zi, în fiecare etapă dăm în funcțiune câte un sistem de irigații în așa fel încât să punem la punct ceea ce de-a lungul vremii am distrus”, a conchis ministrul Agriculturii.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,

    Ministrul Daea este total pe langa subiect instalatiile antigrindina nu au nici pe departe efectul benefic pe care media il promoveaza din plin. Acestea au efect negativ pentru ca efectele secundare pot produce dezastre in proximitate gen inundatii rapide etc. Omul se joaca cu focul in prostia lui pentru ca nu poate controla vremea si clima. Sunt doar experimente in cea mai mare parte nereusite. Geoingineria este un soi de cutia Pandorei. Dar nu ma mai mira nimic in Romania este si asta o cale de a mai stoarce de la buget sau de la UE fonduri pentru „vanare de vant”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.