Interviu Ducu Bertzi: „Noul meu disc e ca autostrăzile din România: toată...

Interviu Ducu Bertzi: „Noul meu disc e ca autostrăzile din România: toată lumea așteaptă, și nu se finalizează“

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-557960049">
Ducu Bertzi a susținut un concert de succes la Porto Arte

Ducu Bertzi a revenit cu un nou recital în faţa melomanilor timişoreni, în acest sfârşit de săptămână, concertul desfăşurat ieri seară, la Porto Arte, fiind unul plin de farmec şi de poveşti istorisite cu mult tâlc de creatorul marilor şlagăre „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Suflet fără chei” sau „Omul pădurii”.

Ducu Bertzi s-a născut în 21 septembrie 1955 la Sighet şi şi-a început cariera alături de grupul Mi bemol rock, în vremea liceului. La primul festival de poezie şi muzică de la Sighet, în 1973, Bertzi a câştigat marele premiu ce a constat într-o… valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976, la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985. Înaintea recitalului din Timișoara, celebrul folkist ne-a acordat un interviu.

– Multă lume așteaptă un material discografic nou semnat Ducu Bertzi. Când ne putem aștepta la un disc?

– Inclusiv eu aștept un material discografic nou. Am pornit de anul trecut cu câteva piese noi, dar programul pe care îl am e atât de încărcat… sunt tot timpul pe drumuri…nu am efectiv timp pentru un disc nou. De trei ani de zile am o trupă foarte faină, cu Irina Furdui (vioară), Constantin Neculae (chitară, voce) şi Tavi Iacob (clape). Piesele noi le-am tot lucrat dar nu am reușit să intrăm în studio, fiindcă eu am un program încărcat și ei au alte proiecte și programe. Sper ca undeva în luna ianuarie anul viitor să intru în studio. Vreau să scot un album cu versurile lui Dinu Olărașu, am multe piese noi. Mai în glumă, spun asta și pe scenă, proiectul meu…noul meu disc e ca autostrăzile din România: toată lumea așteaptă și nu se finalizează. Poate o să îi spun la noul album chiar așa… autostrada.

– Se mai merită să scoți un album nou în 2018?

– Din punctul de vedere al câștigului material, e clar, nu se merită. Dar, ca artist, trebuie să vii cu album nou. Este o provocare pentru orice artist, indiferent dacă se vinde sau nu discul. De exemplu, am lansat un album de colinde la București și după două zile eram la Sinaia și discul era pe net, gratuit. Se merită să scoți album, e o datorie față de cei care cumpără discuri. Un bun cunoscător are acasă CD-urile și albumele artistului favorit, trebuie să faci asta.

– Cum alcătuiești playlistul unui concert?Nu te-ai plictisit să cânți Floare de colț?

– Playlistul îl fac în funcție de concert. Desigur, am puncte de bază. Cum ar fi hiturile Floare de colț si M-am îndrăgostit numai de ea. Nu m-am plictisit să le cânt. Floare de colț e o piesă care am lansat-o acum 30 de ani în 19888. Dacă lumea nu s-a plictisit, nu am voie nici eu să mă plictisesc. Pe lângă piesele astea de bază, construiesc playlist-ul în funcție de atmosferă, de cum mă simt. …

– Se mai ascultă folk în 2018?

– Anul 2018 este foarte bun pentru folk, avem multe concerte și sunt festivaluri nenumărate. E un reviriment al muzicii folk, chiar dacă mass media nu difuzează acest gen. Supărarea mea e că nu se difuzează nici folk și nici rock românesc. Statisticile ne arată că posturile de radio difuzează peste 60 la sută muzică străină. Cei care reglementează aceste lucruri ar trebui să ia o măsură în această orivință. Nu e în regulă acest fenomen. Noi am devenit cunoscuți, nu e problemă, dar mă doare când văd că avem copii care cântă excepțional și nu sunt difuzați niciunde, din păcate“.

Foto: Marcel Neag

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.