Lacurile glaciare, „perlele” Munților Parâng. Ce trasee trebuie să străbați ca să...

Lacurile glaciare, „perlele” Munților Parâng. Ce trasee trebuie să străbați ca să vezi apele de o frumusețe nepământeană FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Munţii Parâng, aflaţi între Valea Jiului şi Lotru, cu piscuri de o rară frumuseţe care ating peste 2.000 de metri, oferă iubitorilor de munte nenumărate posibilităţi de a petrece câteva ceasuri sau zile libere, indiferent de anotimp. Cel mai înalt vârf muntos, Parângul Mare, depăşeşte 2.500 de metri, alte trei vârfuri, Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja, trec de 2.400 de metri şi încă 15 vârfuri din masivul muntos au peste 2.300 de metri.

Un traseu montan de vis

Dacă în timpul iernii sunt căutate staţiunile unde se pot practica sporturile de iarnă, în lunile de vară, traseele de pe crestele munţilor şi lacurile glaciare aflate în inima masivului muntos, cu apa lor limpede, sunt locuri ideale pentru cei aflaţi în căutarea unor locuri mai răcoroase şi este o zonă foarte îndrăgită de bănăţeni. Vârful Cârja – Parângul Mare – Căldarea lacurilor – Groapa Seacă este unul din traseele care dezvăluie iubitorilor de ascensiuni montane întreaga frumuseţe a acestor locuri sălbatice, cu stânci şi pajişti alpine, dar şi cu floricele de diferite culori, care te înconjoară ca o lume a basmelor, fără început şi fără sfârşit.

În zilele senine, spre sfârşitul verii, de pe cresta munţilor se vede Valea Jiului, Munţii Retezat, întreaga Oltenie şi chiar o porţiune a Dunării, iar staţiunile turistice Parâng şi Straja sunt locuri ideale de popas. Şi localnicii acordă o atenţie tot mai mare turismului, mai ales după închiderea minelor, descoperind, treptat, extraordinarul potenţial al zonei, care poate fi o alternativă de supravieţuire.

Lacurile glaciare din Masivul Parâng

În căldarea care are urme de zăpadă chiar și în lunile de vară se află o mulţime de lacuri glaciare cu o apă minunată.

Lacurile Zănoaga Stanei, Lacul Lung şi Lacul Roşiile se află la o altitudine de aproape 2.000 de metri şi pot fi admirate după ce parcurgi un drum forestier destul de anevoios, dar minunat, prin pădure şi jnepenii alpini. Lacul Roşiile, sau Tăul fără Fund, e considerat a fi lacul cu cea mai mare adâncime din Munţii Parâng, de aproape 18 metri. Este înconjurat de grohotişuri desprinse din vârfurile munţilor, dar în vecinătatea lui se pot aşeza şi corturi, din acest punct putându-se stabili mai multe trasee turistice.

Lacul Mija

La lacul Mija, cunoscut şi sub numele de lacul Zăvoaiele, care se află în minunata căldare cu acelaşi nume şi este străjuit de vârful Slivei, se poate ajunge prin cheile Jieţului, pe cursul pârâului Mija, sau de la cabana Bujor de Munte, un traseu interesant fiind şi cel care include Vîrful Cârja.

Unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din masivul Parâng este lacul Verde, cu o culoare şi limpezime deosebită datorită radiaţiilor de lumină care se reflectă în apă, dar şi cu împrejurimi superbe.


Lacul, aflat la o altitudine de 2.020 de metri, poate fi vizitat de la sfârşitul primăverii până toamna târziu, cu echipament adecvat, căci la munte vremea e schimbătoare în orice anotimp.

La 15 kilometri de Hunedoara, pe drumul spre Topliţa, poate fi admirat lacul Cinciş, care atrage numeroşi turişti datorită deosebitei sale frumuseţi. Lacul are o suprafaţă de 867 de hectare şi se află pe vatra fostului sat cu acelaşi nume, atestat documentar în 1360, care a fost strămutat cu mai bine de cinci decenii în urmă pe un deal din apropiere pentru amenajarea lacului de acumulare.

Lacul Gâlcescu

Într-o altă vale imensă, la care se poate ajunge din staţiunea Rânca, se află Lacul Gâlcescu, cel mai întins din masivul Parâng, înconjurat de alte câteva lacuri mai mici. Este declarat monument al naturii, iar în jurul său se află o rezervaţie naturală, geologică şi peisagistică, aici întâlnindu-se şi câteva plante montane rare. Caprele negre şi alte animale sălbatice fac şi ele parte din peisaj, iar în zilele senine pot fi văzuţi şi păstrăvii care trăiesc în lac.

Pe traseele montane se află mai multe cabane, pensiuni şi refugii, unde turiştii pot înnopta sau se pot adăposti când se strică vremea.

Surse foto: romanianresorts.ro, fotoromania.net, jurnalul.ro, proalpin.ro, muntii-nostri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.