Lucrările grupului Noima, format din artiști din vestul României, în expoziție la...

Lucrările grupului Noima, format din artiști din vestul României, în expoziție la Budapesta FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-274743185">

Institutul Cultural din Budapesta găzduieşte în această lună expoziţia „NOIMA 15”, al cărei vernisaj a avut loc în data de 7 iunie. Lucrările selectate de către curatorul Horaţiu Lipot aduc în atenţia publicului atât proiecte individuale ale membrilor grupului, cât şi proiecte colective, accentul fiind pus pe pluridisciplinaritatea demersului grupului, vizibilă prin versatilitatea utilizării mijlocelor artistice, de la pictură la fotografie sau de la instalaţie şi obiect, la performance. În preziua vernisajului, artiştii grupului au realizat o pictură performativă în Városliget, obiectele martor fiind apoi incluse în selecţia de lucrări expuse. La vernisaj au fost prezenţi Excelenţa Sa Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria, curatorii Horaţiu Lipot şi Denise Parizek şi Eunicia Maria Trif, coordonator al Institutului Cultural Român din Budapesta.

Expoziţia reprezintă o sinteză a 15 ani de activitate de la înfiinţarea grupului şi are un caracter itinerant, început cu vernisajul „NOIMA (15 anni) sul muro”, în cadrul Institutului Cultural Român Veneţia.

Grupul fondat în anul 2003 de mai mulţi artişti care îşi datorează formarea artistică a artistului şi profesorului Constantin Flondor, în cadrul Facultăţii de Arte şi Design, a avut prima expoziţie în anul 2004, în cafeneaua artistică „Joyʹs” din Arad, dar de-a lungul anilor, au apărut mai multe schimbări în componenţa sa. În momentul de faţă, grupul este alcătuit din Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş şi Sorin Scurtulescu. Încă de la început, discursul artiştilor s-a axat pe două caracteristici, în aparenţă contradictorii. Prima dintre acestea denotă o ancorare în tradiţie, atât în ce priveşte utilizarea tehnicilor şi formelor de expresie artistică, dar se remarcă şi concepte sau tematici apărute în aşa-zisa neo-avangardă artistică din Timişoara la sfârşitul anilor ʹ60, alături de grupul 111 sau Sigma, mai apoi Prolog. O a doua caracteristică, reprezentativă mai ales pentru ultimii patru ani de activitate a grupului, care vine să completeze prima direcţie, prin asumarea specificităţii grupului, caracteristic încă de la constituirea lui, este introducerea lucrărilor artistice în universul artei internaţionale, devenind astfel o portavoce a particularităţilor unor forme de expresie artistică autohtone, apărută ca o reacţie faţă de condiţia de enclavă culturală a contextului politic postbelic.

Cu precădere după anul 2014, tendinţa artistică a grupului NOIMA este aceea de a se manifesta ca un grup artisitic colectiv, fiind preferate acţiuni comune al căror rezultat este, de cele mai multe ori, o operă artistică aflată la graniţa mai multor forme de expresie. Noua tendinţă e vizibilă şi în alegerea subiectelor, de la teme legate de studiul lumii ambientale, a naturii în special, până la preocupări care ţin de alchimia procesului artistic, al cărui spaţiu de transformare este atelierul, sau rostul artistului în actuala societate a realităţilor post-internet. În „limbajul” grupului NOIMA, această opoziţie este definită prin binomul Outside in / Inside out.

Expoziţia grupului NOIMA va putea fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta de pe str. Iszó nr. 5, sector XIV, până în data de 2 iulie 2018. În 1 iulie, va fi anunţată lansarea catalogului NOIMA 15 şi vor avea loc dialoguri cu Horaţiu Lipot şi artiştii grupării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.