Ministrul Justiției, la Timișoara: ”Președintele trebuie să o revoce pe șefa DNA...

Ministrul Justiției, la Timișoara: ”Președintele trebuie să o revoce pe șefa DNA din momentul publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial”

2
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Curtea Constituţională a României (CCR) va publica astăzi, pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei care stabileşte că există un conflict constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, iar şeful statului trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a declarat, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că nu este nevoie să se prevadă un termen până la care președintele României ar trebui să o demită pe șefa DNA, pentru că acest lucru ar trebui să se întâmple de la data publicării deciziei CCR.

“Părerea mea e una simplă și sigură: deciziile CCR, spune un articol 107 din Constutiție, sunt obligatorii pentru toți, indiferent că suntem persoane fizice sau juridice, toată lumea trebuie să le respecte.


Prin urmare, nu se face nicio excepție să spună că unul trebuie să respecte de azi, altul de mâine. Toată lumea trebuie să respecte deciziile. La întrebarea de când apare obligația președintelui de a respecta decizia CCR răspunsul meu e același, pe care îl dă Constituția: de la data publicării în Monitorul Oficial. Decizia CCR nu produce efecte din momente diferite. Prin urmare, obligația pe care o instituie Constituția prin efectele pe care le produc deciziile CCR e de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial. Personal sunt ferm convins că în decizie nu trebuie să spui că președintele va emite în 10, 20 de zile, cum au spus diferiți. Cert e că orice decizie e producătoare de efecte juridice, orice decizie produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a afirmat Tudorel Toader.

De asemenea, întrebat ce sancțiuni riscă președintele dacă nu pune în aplicare decizia CCR, ministrul Justiției a declarat că nu va fi amendat sau ar putea ajunge la închisoare, însă ar trebui să respecte Constituția.

“Treci bulevardul necorespunzător, primești amendă. Dacă conduci la volan băut, e stare de pericol. Dacă încalci Constituția, mergi pe o treapă, cea mai așa, încalci treapta cea mai superioară, dar nu ai nici amendă sau închisoare, toți trebuie să îndeplinim obligațiile dobândite din legea fundamentală în baza unui principiu al loialității față de valorile constituționale. Am mai spus: nu cred că președintele republicii, indiferent cine va fi, va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale. Nu avem amendă sau închisoare, dar avem obligația respectării Constituției. Nu cred că românul va primi favorabilă o conduită posibilă în care eu nu cred, de nerespectare a unei decizii a CCR, de nerespectare a Constituției, nu cred asta. Până la urmă, sancțiunea supremă, puterea asta vine de la popor și alegătorii te pot sancționa la momentul corespunzător”, a mai declarat Tudorel Toader.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.