Ministrul Justiției, în vizită la Penitenciarul Timișoara. Ce clădire urmează să fie...

Ministrul Justiției, în vizită la Penitenciarul Timișoara. Ce clădire urmează să fie realizată pentru Curtea de Apel

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Ministrul Justiției se află, în aceste zile, în vizită în județele din vestul țării. Astăzi, Tudorel Toader a fost prezent la Timișoara, unde a vizitat Penitenciarul “Popa Șapcă”. Într-o conferință de presă organizată la Prefectura Timiș, Tudorel Toader a anunțat că reprezentații penitenciarului sunt dispuși să pună la dispoziție un teren pentru ca ministerul să poată realiza o arhivă națională la nivelul Curții de Apel Timișoara.

“Am vizitat ca ministru multe penitenciare din țară și în programul de guvernare există un obiectiv constând în construirea unui număr de 15 arhive naționale, pe care să le construim la nivelul fiecărei curți de apel.


15 curți de apel, 15 arhive în care să depozităm documentele din domeniul justiției. De unde această nevoie de a construi arhivele? Din faptul că judecătoriile, tribunalele, curtea de apel, parchetele aferente, au documente care, potrivit legii, trebuiesc păstrate în arhivă timp de 90 de ani. Vă dați seama câte sunt acum și câte se adună pe parcurs și trebuie depozitate în condiții corespunzătore, iar cetățeanul care are nevoie de documente să aibă un acces facil. Am pornit de la realitatea că sediile actuale ocupă mult spațiu pentru arhivare, că documentele sunt păstrate necorespunzător”, a declarat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a mai precizat că există un proiect în acest sens, finanțat de Banca Mondială, doar că este nevoie de identificarea terenurilor pe care arhivele ar urma să fie construite. Astfel, pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor are terenuri “generoase” la dispoziție, Ministerul Justiției a făcut adrese la directorii de penitenciare din țară pentru a pune la dispoziție astfel de terenuri pentru realizarea arhivelor naționale.

La Timișoara, au fost identificate două posibile locații pentru arhivă: la ieșire din Timișoara, spre Buziaș și alta, în orașul Buziaș.

“Aș opta pentru un teren de aici, de la ieșire din Timișoara spre Buziaș, unde penitenciarul are zece hectare și putem lua 5 – 7.000 de metri pentru a construi penitenciarul”, a conchis Tudorel Toader.

Mâine, ministrul Justiției se va afla la Arad, pentru a participa la inaugurarea noului sediu al Tribunalului, se va întâlni cu judecători și va vizita penitenciarul din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.