Nereguli descoperite de Garda de Mediu la șantierul din zona Mărăști. Ce...

Nereguli descoperite de Garda de Mediu la șantierul din zona Mărăști. Ce se întâmplă cu spațiul verde dintre pista de biciclete și carosabil

0
DISTRIBUIȚI

piata marasti

Nereguli descoperite de comisarii Gărzii de Medu Timiș, care au fost în control, în aceste zile, pe șantierul din zona Mărăști.
Nicolae Robu a reușit să provoace un val de critici, în această săptămână, după ce a spart pista dublă de biciclete de pe str. Al. I. Cuza, care leagă Piața Mărăști de Piața Consiliul Europei. Ulterior, edilul a precizat că pista nu va fi desființată, doar va fi mutată „un pic” spre Parcul Botanic. De asemenea, și suprafața spațiului verde dintre pistă și carosabil ar urma să fie „îngustată”, iar mai mulți copaci replantați. Totul cu scopul ca pe strada care leagă Piața Mărăști de Consiliul Europei să fie realizată încă o bandă de circulație, pe partea cu Parcul Botanic.

Urmare a articolelor apărute în presa locală privind desființarea pistei de biciclete din zona Mărăști, precum și a unei reclamații înregistrate ieri la Garda de Mediu Timiș, comisarii din cadrul instituției au efectuat verificări în teren în seara zilei de luni, dar și un control la Primăria Timișoara, care a început ieri și s-a finalizat astăzi.

Cu ocazia controlului, Garda de Mediu Timiș a constatat că s-a demolat o parte a tronsonului pistei de biciclete de pe tronsonul Calea Aradului și s-au efectuat excavații și extrageri de arbori.


Pentru realizarea proiectului „Reamenajarea intersecției Piața Mărăști”, Primăria Timișoara ar deține o decizie a etapei de încadrare, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu, care prevede desființarea/reducerea unei suprafețe de 556 mp spații verzi, 320 mp aliniament și 236 mp girație, fără compensarea spațiului verde, cu excepția transplantării unui număr de opt arbori. Replantarea acestora a fost propusă în spațiul verde dintre gardul Grădinii Botanice și limita trotuarului existent.

Însă, pentru că proiectul nu este declarat ca fiind unul de utilitate publică, comisarii Gărzii de Mediu Timiș au dispus interzicerea desființării spațiilor verzi (aliniament și girație), dacă suprafața nu va fi compensată. Astfel, urmează să fie notificată Agenția pentru Protecția Mediului Timiș cu privire la situația constatată de Garda de Mediu și soluția identificată pentru menținerea spațiilor verzi sau compensarea acestora, în vederea revizuirii deciziei etapei de încadrare.

Garda de Mediu Timiș informează că Timișoara deține în prezent o suprafață de spațiu verde per 15,73 mp/locuitor față de suprafața minimă de 36 mp/locuitor cerută de Legea Mediului, astfel că „menținerea și dezvoltarea spațiilor verzi este prioritară”.

De asemenea, Garda de Mediu a atenționat Primăria Timișoara cu privire la importanța menținerii spațiilor verzi existente în oraș, în condițiile în care această suprafață este sub minimul stabilit de lege, „urmând ca în caz de nerespectare să suporte rigorile legii”.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.