O nouă ediție „Tres Court”, cu peste 100 de scurt metraje. Când...

O nouă ediție „Tres Court”, cu peste 100 de scurt metraje. Când are loc evenimentul la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Între 1 şi 10 iunie, spectatori din întreaga lume, din Franţa până în Noua Caledonie, Panama sau Egipt, din Amsterdam până la Istanbul, au ocazia de a fi prezenţi la „Très Court – Festivalul Internaţional de filme de foarte scurt metraj”, care se bucură de succes şi în România şi se desfăşoară atât la Timişoara, cât şi în alte 16 oraşe şi localităţi rurale din ţară.

În 7 iunie, timişorenii au prilejul de a se bucura de o nouă selecţie de peste o sute de filme de foarte scurt metraj, repartizate într-o selecţie tematică de filme pentru copii, filme feminine şi feministe, o competiţie naţională şi una internaţională. Cele mai bune producţii cinematografice foarte scurte de pe cele cinci continente vor putea fi văzute la Centrul Cultural Ambasada, de pe str. A. Seiler nr. 2. Filmele nu respectă decât o regulă, aceea de a nu depăşi durata de patru minute, dar aceasta poate fi o clipă sau o eternitate – durata în care lumina ajunge de la Pământ la Marte, un timp prea scurt pentru un cântec bun şi prea lung pentru o piesă proastă. Este un timp pentru o mare diversitate de producţii audiovizuale selectate, o provocare pentru regizorii constrânşi să surprindă esenţialul, un timp în care spectatorul poate râde în hohote sau trece de la uimire sau îngrijorare la încântare, fără să ajungă niciodată la plictis.

Ca în fiecare an, selecţia celor o sută de filme s-a făcut din aproximativ 3.000 de filme, astfel încât să alcătuiască un mozaic cinematografic coerent şi deopotrivă diversificat.


Competiţia internaţională reflectă ultimele tendinţe în creaţia cinematografică de pe cele cinci continente, 41 de filme concurând pentru a obţine voturile unui public exigent şi un loc în palmares. Selecţia „Paroles des Femmes” aduce în lumina reflectoarelor persoaje feminine puternice şi contrastante, care propun, la graniţa dintre ficţiune şi realitate, un tur de orizont asupra perspectivelor feminine iar „Selecţia Familială” este dedicată copiilor mici şi mari, de la 6 la 106 ani, dornici să călătorească în lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori. Competiţia românească prezintă 15 filme care încearcă să obţină voturile spectatorilor din România. Tematicile din acest an sunt strâns legate de actualitatea socio-politică, printre subiectele abordate regăsindu-se familia, tehnologia, tradiţiile, şi în mod special în acest an, corupţia.

Programul va începe la ora 16.00 cu selecţia „Très Courts familial” şi va continua de la ora 17.00 cu „Paroles des Femmes”. De la ora 18.00 vor fi prezentate cele mai bune creaţii româneşti din cadrul competiţiei naţionale, iar de la ora 19.00 filmele din competiţia internaţională, publicul fiind invitat să voteze filmele preferate din cele două competiţii. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.