Ordinul Arhitecților din România, protest împotriva modului în care administrația Robu acționează...

Ordinul Arhitecților din România, protest împotriva modului în care administrația Robu acționează în cazul Turnului de Apă din Iosefin. Ce nereguli sunt reclamate

0
DISTRIBUIȚI

turn iosefin

Ordinului Arhitecților din România (OAR) este nemulțumit de modul în care Primăria Timișoara a gândit organizarea primului său concurs de soluții de arhitectură, având ca temă Turnul de Apă din zona Iosefin.

Recent, firma Rheinbrucke SRL a câștigat licitația pentru servicii de consultanță în vederea organizării concursului de soluții cu tema „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu”. Urmează să fie organizat și concursul propriu-zis, însă deocamdată nu se știe când.

„După ce a fost desemnat proiectantul pentru obiectivul turn de apă, pentru organizarea concursului de soluții pentru obiectivul turn de apă Iosefin, mai bine zis, în 18 iunie a fost efectuată o vizită a amplasamentului, împreună cu reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Timiș și, evident, reprezentanții consultantului care pregătește concursul și organizează concursul de soluții. S-a făcut astfel un pas important înspre a se da drumul efectiv concursului de soluții. Sper să se întâmple asta cât de curând, este un obiectiv important. Acel turn zace în paragină, abandonat de zeci de ani deja și este păcat, pentru că este foarte frumos, va oferi un overview superb de acolo. Va fi un loc de belvedere al orașului nostru. Nu știu să vă spun când va fi finalizat, să vedem în urma concursului de soluții și termenele și toate detaliile. În mod sigur va ieși ceva frumos”, a declarat, marți, Nicolae Robu, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara.

Pe de altă parte, Ordinul Arhitecților din România arată, prin intermediul unui comunicat de presă, că apreciază eforturile administrației locale de a organiza un astfel de concurs de soluție de arhitectură, ca alternativă la licitațiile publice, însă face o serie de observații.


Acestea se referă la „punctele critice ale documentației din anunțul de participare din SEAP pentru atribuire contractului de servicii de consultanță pentru organizarea concursului”.

Concret, Ordinul Arhitecților din România transmite faptul că „stabilirea prematură și aleatoare a valorii execuției lucrărilor de reabilitare și implicit a valorii contractului de servicii de proiectare atribuit în urma concursului de soluții contravine unuia dintre principiile fundamentale pentru care Ordinul se implică în organizarea de concursuri, și anume, contribuția la stabilirea unor tarife de proiectare juste. Fazele de prestare a serviciilor de către ofertant, enunțate în Caietul de sarcini și în Formularul de ofertă, nu respectă ordinea firească a înșiruirii activităților pentru organizarea unui concurs de soluții (spre exemplu, sub nici o formă nu poate avea loc soluționarea contestațiilor înaintea selectării câștigătorului). Numărul membrilor juriului și mai ales calificarea solicitată acestora conform Caietului de sarcini (specialist cu experiență în domeniul reabilitării istorice) sunt cerințe care trebuie clarificate, existând momentan confuzii în documentația care însoțește anunțul pentru atribuirea serviciilor de consultanță”.

Ordinul Arhitecților din România mai comunică faptul că are scopul de a urmări procesele de organizare a concursurilor de soluții pentru asigurarea unei „baze corecte atât pentru participanți, cât și pentru beneficiari (administrațiile locale)”. Pentru acestea, începând cu luna august a anului trecut, OAR a purtat mai multe discuții cu reprezentanți ai Primăriei Timișoara și anunță că le stă în continuare la dispoziție.

„De asemenea, OAR a realizat o metolodologie de bună practică pentru organizarea de concursuri și documentul Broșuri pentru administrații publice, care poate fi folosit în discuții cu orice potențial promotor al unui concurs, pentru a promova practica națională a concursurilor de arhitectură și de a identifica potențiale oportunități existente”, arată OAR.

Turnul de apă din Iosefin a fost ridicat între anii 1913–1914, ca frate geamăn al celui din cartierul Fabric. Turnurile, cu înălțimea de 52 m, au fost ridicate la capetele rețelei de distribuție a apei și au servit pentru compensarea consumului maxim din cursul zilei. Edificiul se află pe lista monumentelor istorice ale Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.