„Pantera neagră” din Mehala. Povestea lui Dumitru Pavlovici, portarul agil al Ripensiei

„Pantera neagră” din Mehala. Povestea lui Dumitru Pavlovici, portarul agil al Ripensiei

0
DISTRIBUIȚI

Timișoreanul Dumitru Pavlovici a fost considerat unul dintre cei mai valoroşi portari ai Europei în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu mult timp înainte ca Black Panther, primul supererou de culoare, să fie privit pe marile ecrane de zeci de milioane de iubitori ai seriei Marvel, pe marginea stadioanelor din România, mii de oameni erau nerăbdători să-i admire reflexele „Panterei negre” din Timişoara. Căci acesta a fost supranumele pe care l-a dobândit Dumitru Pavlovici, născut în Mehala, cartier considerat „leagănul fotbalului timişorean”, care a dat la începutul secolului XX zeci de fotbalişti emblematici pentru România.

Dacă tizul său, personaj de la Hollywood, trebuia să-şi apere ţara, Wakanda, de corporaţiile ce-şi doreau exploatarea unui metal preţios denumit vibranium, Dimitrie Pavlovici avea sarcina de a apăra poarta Ripensiei Timişoara, aflată în anii de glorie maximă.

După ce a început să joace fotbal pe terenurile virane din apropierea casei sale, Pavlovici a făcut cunoştinţă cu prima sa echipă, Dacia, unde, culmea, a fost atacant. Trupa din cartierul său evolua pe terenul de la Balta Verde din Timişoara, în campionatul districtual.

În paralel cu activitatea sportivă, Pavlovici a fost ucenic, după care a ajuns tâmplar, specializat pe crearea de mobilă. Miti, cum îi mai spuneau prietenii, a trecut între buturi la vârsta de 17 ani. Primul său meci oficial din această postură a fost o întâlnire 100% timişoreană, între Dacia şi AMEF, echipă cu „sediul” în Freidorf, care s-a încheiat la egalitate, 2-2. Tot de la Dacia aveau să plece spre alte echipe mult mai importante şi alţi fotbalişti care s-au făcut cunoscuţi la nivel naţional: Lucian Gruin (Venus Bucureşti), Talianu („Banatul” Timişoara) sau Bujor Bădăreanţu şi Gică Dima (ambii CFR Timişoara).

Apogeu cu Ripensia

La 21 de ani, în 1933, a făcut pasul înspre Ripensia Timişoara, însă ca rezervă a lui William Zombori, care era cu şase ani mai în vârstă şi, totodată, mult mai experimentat, după perioada petrecută la Chinezul Timişoara, cu care a fost campion naţional în sezonul 1926/27. Cu toate acestea, chiar Zombori avea să-l vorbească despre Dumitru Pavlovici ca despre cel mai mare portar al României din perioada 1936-1940, şi unul dintre cei mai buni din Europa în acel interval de timp.

Miti a debutat în poarta Ripensiei Timișoara în 2 septembrie 1934, într-un joc în care nu a primit gol, pe teren propriu, împotriva lui Juventus Bucureşti, scor 3-0 pentru bănățeni.


Apelativul „Pantera neagră” l-a primit datorită evoluţiilor sale, „condimentate” cu plonjoane spectaculoase, dar şi tricoului cu care juca, de culoare albastru închis, care în anumite condiții arăta de-a dreptul negru.

Pavlovici a evoluat pentru legendara echipă timișoreană în perioada 1933 – 1941 şi a câştigat patru titluri de campion naţional şi două Cupe ale României. Vitrina trofeelor și-a completat-o cu o reuşită din postura de antrenor-jucător, la CFR Turnu Severin, în 1943, când a câştigat Cupa României cu echipa la care a ajuns cu doi mai devreme, după plecarea de la Ripensia.

Suspiciuni neîntemeiate

O partidă din Divizia Națională A din noiembrie 1937, când Ripensia era spulberată, acasă, de marea ei rivală bucureșteană, Venus, cu 1-6, i-a făcut probleme lui Pavlovici, suspectat că ar fi „trântit” meciul. Bănuielile au apărut pentru că, în ziua dinaintea întâlnirii de pe teren, Miti a avut o discuție cu Ovidiu Gritta, chestorul Poliției din Timișoara.

Iată aventura, așa cum a fost descrisă de scriitorul timișorean Viorel Marineasa: „Ediţia 1937/38 a campionatului naţional. Pavlovici este convocat la poliţie de către Ovidiu Gritta. «Ce-oi fi făcut? Iar vreo prostie cu golâmbii mei?». (Are crescătorie în Mehala). Dar chestorul, amabil, îi oferă cafea, ţigări. «Mâine trebuie să câştigăm…». Miti, prompt: «Cum nu, domnu’ Gritta, batem noi Venusul, cum nu». «Băiete, nu înţelegi că noi trebuie să câştigăm?!». Aha, acum Pavlovici înţelege: bucureştenii sunt susţinuţi de Gavrilă Marinescu, prefectul poliţiei Capitalei. Portarul Ripensiei refuză sumele în creştere şi e dat afară din birou. Îl încunoştinţează pe dr. Lazăr despre tentativa de corupere. Dar lucrurile merg prost a doua zi: unii coechipieri n-au fost la fel de virtuoşi. Ba preşedintele clubului îl bănuieşte şi pe candidul Miti, iată-l în spatele porţii, manevrând periculos bastonul cu măciulie de argint: «Pita mă-tii, multe mai ai de gând să slobozi? ». 6-1 pentru Venus”.

Din fericire, această întâmplare nu a avut efecte negative asupra carierei lui Dumitru Pavlovici.

Un Campionat Mondial

A fost „tricolor” de 18 ori şi a participat la Campionatul Mondial din 1938, din Franţa, acolo unde, după două jocuri contra Cubei, naţionala României a fost întoarsă în drumul spre casă de echipa considerată outsider. Rezultatul din ultimul său joc în naţională a coincis cu cel din partida de debut între buturile Daciei. A fost, atunci, un 2-2 în faţa Croaţiei.

Revenit la Timişaora după Al Doilea Război Mondial, Dumitru Pavlovici a fost antrenor la CFR Timişoara, în anii de vârf ai echipei de la Gara Mare, fiind aproape de câştigarea unui nou titlu în anul 1948, atunci când a terminat pe locul secund, după ITA Arad. Tot în acelaşi sezon competiţional a pierdut finala Cupei României împotriva aceleaşi adversare. Până în anul 1964 a mai antrenat alte echipe din zonă precum Checea, Ciacova, Recaş sau Caransebeş.

În cariera sa a suferit patru accidentări. Pentru că regulamentul din acea perioadă nu oferea posibilitatea înlocuirii portarului, Dumitru Pavlovici a trăit experienţa de a evolua cu oasele carpiene fisurate, cu fractură la gamba piciorului, cu clavicula ruptă şi cu un deget fracturat.

Chinuit spre sfârşitul vieţii de un reumatism poliarticular, Dumitru Pavlovici, „Pantera neagră” din poarta Ripensiei Timişoara, s-a stins din viaţă la 28 septembrie 1993, la Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.