Parcul din Moneasa s-a născut a doua oară

Parcul din Moneasa s-a născut a doua oară

0
DISTRIBUIȚI

În stațiunea Moneasa din vestul țării, supranumită și „Perla Munților Apuseni”, locul preferat de promenadă al turiștilor a fost modernizat, în urma unei investiții de aproximativ 900.000 de lei, bani publici.

Stațiunea balneoclimaterică Moneasa din județul Arad este unul dintre cele mai importante obiective turistice din vestul țării, care atrage în fiecare an mii de persoane. Majoritatea vin în stațiunea ascunsă într-o mică depresiune pentru tratamente, însă sunt și turiști care ajung aici pentru a se relaxa, departe de agitația din oraș, în mijlocul naturii.

În timpul furtunii devastatoare din toamna anului trecut, când mai multe persoane din județele Timiș și din Arad au murit, parcul din stațiunea Moneasa, locul preferat de promenadă al turiștilor, a fost distrus. A fost nevoie de o sumă consistentă, aproximativ 900.000 de lei, pentru ca parcul să poată fi modernizat. Majoritatea fondurilor au venit de la bugetul de stat, iar lucrările în parcul considerat una dintre marile atracții locale au fost finalizate în această lună.

„Am fost fericit să văd cum un minunat colţ de verdeaţă prinde din nou contur, spre satisfacţia localnicilor şi a numeroşilor turişti care iubesc Moneasa. Întreaga investiţie s-a ridicat la aproximativ 900.000 de lei şi a fost realizată în mare parte din fonduri guvernamentale, în urma solicitărilor formulate de administraţia locală. Parcul, locul preferat de promenadă al turiştilor, este astfel redat vizitatorilor într-o formă estetică adusă la gustul zilei. Vorbim despre un gazon ce se întinde pe o suprafață de 1.800 metri pătrați, presărată cu tei, ienuperi, tuia şi alţi arbuşti”, a explicat deputatul de Arad Florin Tripa.

„Moneasa este pe un drum bun, în mare parte datorită autorităţilor locale, dar şi a agenţilor economici care propun turiştilor oferte din ce în ce mai atrăgătoare”, a subliniat prefectul județului Arad, Florentina Horgea, în cadrul ceremoniei de inaugurare a parcului modernizat din staţiunea Moneasa.

 

Drumul spre Moneasa, reabilitat

În perioada imediat următoare, turiștii vor putea ajunge mult mai ușor în stațiunea Moneasa. Asta pentru că, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost alocate sume importante de bani pentru reabilitarea a trei drumuri importante din județul Arad.


Printre acestea se numără și drumul județean Bârsa – Moneasa, care a fost finanțat cu aproape 80 de milioane de lei și care se află într-o stare precară.

De asemenea, prin Programul Operațional Regional, coordonat tot de Ministerul Dezvoltării, va fi reabilitat și drumul Arad – Pâncota. Astfel, problema legăturilor rutiere către stațiunea Moneasa va fi rezolvată, iar cei care doresc să se relaxeze la poalele Munților Codru Moma nu-și vor mai distruge mașinile pe tronsonul Arad – Șiria, în special, dar și pe Sebiș – Moneasa.

Recent, stațiunea din județul Arad a fost inclusă și în Masterplanul pentru Turism, iar în prezent Primăria Moneasa lucrează la elaborarea a două proiecte importante pe această linie.

Relaxare în orice anotimp

Aflată la o distanță de aproximativ 160 de kilometri de Timișoara și 105 kilometri de Arad, stațiunea Moneasa este locul ideal unde turiștii își pot petrece un sfârșit de săptămână sau un concediu întreg, în orice anotimp.

„Vara puteți merge la ștrandul din stațiune și vă puteți plimba prin pădurile din jur; puteți închiria un teren de tenis sau unul de baschet. Toamna, culorile în care se înveșmântează copacii de pe dealurile dimprejur par desprinse dintr-o poveste. Iarna, dacă aveți norocul să fie zăpadă, stațiunea este feerică. Primăvara, natura revine la viață și puteți fi printre primii care dau de ghiocei și brândușe pe malurile unui pârâu”, explică reprezentanții unui hotel din stațiunea Moneasa.

Supranumită „Perla Munților Apuseni” și numită în limba maghiară Menyháza, adică „Orașul Paradisului”, Moneasa este situată într-o mică depresiune, la poalele Munților Codru-Moma, la altitudinea de 280 de metri. Piscurile din jur se înalță până la altitudini de 1.000 de metri.

Apele termominerale de aici au fost cunoscute, se pare, încă de pe vremea romanilor, care au avut aici terme. Apele au temperatura de 25 – 32 de grade și sunt bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, cu certe proprietăți curative.

Traseele turisice din jurul stațiunii, în peisajul de poveste al Munților Codru-Moma, se pot parcurge însoțiți de un ghid sau pe cont propriu. Acestea sunt: Peștera Liliecilor (aflată la distanța de o oră de mers pe jos), Cariera de Marmură (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute), Grota Urșilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervația de nuferi, Vârful Izoi, Stânca Laptelui, Tinoasa, Platoul Cârstnic sau Cetatea Deznei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.