Pasul făcut de Consiliul Județean Timiș pentru ca în locul garnizoanei din...

Pasul făcut de Consiliul Județean Timiș pentru ca în locul garnizoanei din Piața Libertății să fie realizat un Muzeu al Revoluției

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș a făcut, astăzi, un pas important astfel încât în locul garnizoanei din Piața Libertății să fie realizat un Muzeu al Revoluției. Astfel, în ședința ordinară, a fost votat un proiect de hotărâre privind “aprobarea solicitării trecerii unor imobile din domeniul public al statului român și din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al județului Timiș”.

Călin Dobra, președintele CJ Timiș, a explicat că garnizoana ar urma să fie preluată efectiv doar în momentul în care va fi dată și o Hotărâre de Guvern în acest sens.

“În urma vizitei făcute de către ministrul Apărării și a reprezentanților din Ministerul Culturii, chiar mai târziu și de către ministrul Culturii, s-a luat decizia de a face demersurile să preluăm garnizoana la consiliul județean, iar în momentul în care trecem în domeniul public al județului să demarăm proiectul privind realizarea Muzeului Revoluției. Garnizoana ar urma să fie preluată efectiv în momentul în care vom avea Hotărârea de Guvern de trecere din domeniul public al statului în domeniul public al județului. Noi am făcut acum demersurile de a solicita această proprietate, sunt mai mulți pași, cu aviz de la Ministerul Apărării, cu demersurile în cadrul Guvernului și așteptăm darea Hotărârii de Guvern care va aproba solicitarea de trecere a acestui imobil.


Noi ne dorim să se realizeze cât mai repede, astfel încât să demarăm proiectul în regim de urgență, iar anul 2021 să ne prindă cu un muzeu al Revoluției în funcțiune”, a afirmat Călin Dobra.

În proiectul de hotărâre votat, astăzi, de consilierii județeni se arată că imobilul din Piața Libertății, “proprietate publică a statului, nu este utilizat de către administratorul său Ministerul Apărării Naţionale, și se află într-o stare avansată de uzură, raportat la vechimea acestuia, datorată unei întrețineri necorespunzătoare și a modificărilor structurale locale (tasări inegale ale terenului de fundare, umiditatea mare a solului, intemperii) intervenite în decursul timpului. Consiliul Județean Timiș își propune, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, ca după terminarea lucrărilor de consolidare și reabilitare, să asigure ca destinație a Imobilul 641, de Centru Județean de Cultură și Muzeul al Revoluției din 1989”.

În anul 2015, printr-o hotărâre de Guvern, garnizoana a mai fost trecută o dată în domeniul public al județului Timiș. CJ Timiș s-a angajat atunci ca într-un an de la preluare să asigure, din fonduri proprii, reabilitarea clădirii. În anul 2016, a fost efectuată o expertiză tehnică și s-a ajuns la concluzia că imobilul este foarte degradat, iar sumele necesare reabilitării ar fi foarte mari, motiv pentru care s-a ajuns la concluzia că nu poate fi restaurat într-un an. Astfel, în anul 2017, imobilul a fost transmis înapoi în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.