Premieră la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Operație pe cord fără să...

Premieră la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Operație pe cord fără să fie oprită inima sau să fie deschis toracele pacientului de 80 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a realizat o nouă premieră medicală, reuşind implantarea unei valve speciale la un pacient în vârstă de 80 de ani, în ciuda riscurilor multiple medicale cărora era expusă persoana, potrivit unui comunicat de presă trimis astăzi de reprezentanții clinicii.

Acesta suferea de stenoză valvulară aortică severă, boală coronariană trivasculară, având implantate mai multe stenturi de-a lungul anilor. Din acest motiv a fost necesară realizarea operaţiei şi implantarea unei valve cardiace aortice Percutan (TAVI).


Costul intervenţiei este unul major, fiind vorba de 25.000 de euro. Reuşita medicală este cu atât mai importantă cu cât cel operat prezenta mai mulți factori de risc, diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială și adenom de prostată operat.

Procedura realizată de medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a presupus implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.

„Această procedură a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internațional și este indicată la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord-plămân. Dorim ca această alternativă modernă și mai ușoară decât chirurgia directă să devină o posibilitate în Institutul nostru la cazurile dificile, fiind susținută de către conducerea Institutului, dl. manager, șef de lucrări dr. Constantin Luca, director medical dr. Alina Lupu, Ministerul Sănătății, și de către tot personalul implicat în tratarea pacienților cardiovasculari din cadrul Institutului”, a anunţat Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, cadrul comunicatului de presă.

Intervenția fost efectuată de o echipă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenționiști, echocardiografiști și personal medical special: prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), prof. dr. Marian Gașpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Nica, dr. Mădălin Munteanu, dr. Ani Mornos și asistenta șefă Livia Gheta.

Procedura a fost o realizare în premieră pentru pentru institutul timişorean, dar astfel de intervenții au mai fost făcute și în alte Centre de Cardiologie din țară, la București, Târgu Mureș, Iași, Cluj, iar în Europa procedura a devenit rutină. Costul unei astfel de proceduri este de 25.000 de euro, dar este acoperit de către Ministerul Sănătății prin Programele Naționale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.