Prima apărare a primarului Robu în dosarul în care este cercetat penal...

Prima apărare a primarului Robu în dosarul în care este cercetat penal de DNA. Ce spune despre o retragere din fruntea PNL Timiș UPDATE „La mine nu va fi niciodată vorba de corupție” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a fost convocat astăzi la sediul DNA Timișoara, unde a aflat că are calitatea de suspect în dosarul de abuz în serviciu vizând reabilitarea termică, pe fonduri europene, a unor blocuri. Edilul-șef nu a dat declarații în fața procurorilor, spunând că va reveni cu un avocat, însă a făcut câteva precizări în fața ziariștilor.

„Am calitatea de suspect în acest dosar privind anveloparea blocurilor pe fonduri europene. Implicarea mea acolo a fost una foarte redusă. Ca primar trebuie să semnez acele documente prin care asigur că tot ce este în spate este legal și există suspiciuni că există anumite falsuri, că anumite lucruri nu s-au făcut legal. Acuzația este de abuz în serviciu referitor la achiziție, n-am înțeles asta, trebuie să studiez. N-am făcut eu achiziția, nu m-am implicat în niciun fel în achiziție, m-am implicat mai târziu, nu știu, că n-am văzut dosarele”, a spus Robu la ieșirea din sediul DNA Timișoara.

Întrebat despre relația de rudenie cu Cristian Palade, membru PNL, patronul firmei Proiect C&A SRL și rudă prin alianță cu primarul Timișoarei, Robu a spus că „era o rudă prin alianță cu care nu aveam relații, e ca și cum n-am fi fost rude. Era membru PNL Timiș, activ în secretariatul general. Nu ne-am vizitat niciodată, n-am avut relații din postura asta de rude. De altfel a și divorțat de nepoata mea, o fată excepțională, de altfel. Trebuie să văd mai întâi în detaliu despre ce e vorba. Eu sunt foarte relaxat, senin, pentru că n-am făcut absolut nimic, nici măcar n-am știut că i se face atribuirea acestei pesoane, am aflat abia ulterior. Chiar m-a deranjat atunci faptul că exista această legătură, chiar dacă nu se încadra la restricții legale, și am reproșat că s-a întâmplat așa fără să mi se spună”.

Edilul-șef a menționat că nu s-a implicat în șirul evenimentelor decât atunci când Palade ar fi solicitat mai mulți bani. „Atunci am fost foarte categoric cu el. Dom’le, dacă ai luat un contract de 15.000 de euro, conform legii atribuit, pentru că Legea achizițiilor publice permitea atribuirea directă în limita sumei de 15.000 de euro, atât era plafonul atunci, între timp a crescut, cum poți veni să pretinzi că ți se cuvin mai mulți? Eu nu contest că munca ta poate valorează mai mult, poate valorează, poate nu, nu e treaba mea să fac astfel de evaluări. I-am spus foarte clar că nu este nicio bază legală să primească bani în plus. I-am atras atenția foarte serios, nu l-am șantajat, Doamne ferește, dimpotrivă, l=am acuzat pe el că ne șantajează refuzând să predea documentația și creând pericolul ca noi să pierdem fonduri europene. N-a predat toată documentația, a trebuit să fie contractat alt proiectant, care a făcut anumite lucruri, ce trebuia să facă. Eu atâta știu, că totul a fost legal, s-au depus documentele, au fost verificate, s-a obținut finanțarea europeană și am reușit să anvelopăm 50 de blocuri”, a declarat Nicolae Robu.

Întrebat despre acuzațiile celor de la Proiect C&A SRL că unele documente au fost modificate în primărie, fără știința firmei, primarul a spus „nu știu, nu știu lucrurile acestea, habar n-am despre așa ceva”.

Chestionat de PRESSALERT.ro, Nicolae Robu a admis că a avut și alte întâlniri, ulterior, cu Cristian Palade, însă nu a fost vorba despre semnarea unor noi contracte pentru lucrări din partea primăriei. „Nu a fost vorba de alte lucrări, ci pe lucrarea asta să asigure consultanța pe parcursul efecturăii, pentru că el spunea că proiectantul are obligația să asiste la implementarea lucrărilor, dar nu scrie în lege că obligația asta este pe gratis. I-am spus că verificăm dacă legea permite să fii plătit pentru asta, atunci va fi plătit. Până la urmă nu a vrut să facă”, a specificat primarul, care a evitat un răspuns clar la întrebarea dacă va ruma exemplul șefului din partid, Ludovic Orban, care s-a autosuspendat din toate funcțiile politice când a fost pus sub acuzare: „eu am luptat să nu se dea mai mult de 15.000 de euro, asta-i tot ce am făcut eu în toată povestea asta, eu demonstrez asta”.

Edilul-șef a evitat să vorbească prea mult despre ceilalți reprezentanți ai primăriei care sunt suspecți în acest dosar.


„Am vorbit doar puțin la telefon cu Dan Diaconu, mi-a spus ce s-a întâmplat, ela a fost ieri, dar n-am stat de vorbă foarte mult. Eu sunt foarte liniștit în ceea ce mă privește, am spus-o de ani de zile, am un principiu de viață: nu garantez decât pentru mine. Eu n-am făcut altceva decât să lupt pentru interesul public, pentru a se face această anvelopare a 50 de blocuri în strictă legalitate. Până acum nu mi-au dat motive să cred că ar avea înclinații spre ilegalități, drept urmare mă aștept să nu fie vinovați. În ceea ce mă privește, oricine se poate lămuri, asta a fost implicarea mea, numai și numai să nu i se dea bani în plus”, a încheiat Robu.

UPDATE În cadrul conferinței de presă săptămânale de la sediul PNL Timiș, Nicolae Robu a declarat că ancheta DNA ar fi început după ce Cristian Palade, patronul firmei care a realizat proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor, ar fi făcut o plângere penală împotriva Primăriei Timișoara pentru abuz în serviciu. Potrivit primarului Robu, Palade susține că proiectele pentru reabilitarea a peste 50 de blocuri au costat în jur de 900.000 de lei, dar contractul cu Primăria Timișoara a fost semnat pe 15.000 de euro.

„Dacă ai semnat pe 15.000 de euro, nu poți plăti niciun leu în plus, că nu permite legea. Dacă atât scrie în contract, atât poți plăti. Am înțeles că ancheta a început de la plângerea depusă de Palade. Procurorii mi-au spus că este în cercetare o speță legată de anveloparea unor blocuri în care sunt suspiciuni de ilegalități. Nu pot să spun în momentul de față dacă cineva a făcut un fals sau nu. Nu știu dacă s-au făcut lucrări înainte de semnarea contractului, așa cum susține domnul Palade. Eu am intrat în această ecuație după semnarea contractului. Nu înțeleg de ce domnul Palade a acceptat 15.000 de euro, știind că munca lui valorează mult mai mult. Nu e normal să vii la sfârșit și să spui că nu predau documentația dacă nu îmi plătiți cât vreau eu. Dacă îi dădeam cât dorea el nu era normal să vină cătușele imediat asupra mea? Era absolut cel mai firesc lucru. Nicio lege nu îmi permite să evaluez eu cât valora munca de proiectare. Dacă plăteam în plus era mult mai grav, cred eu. Eu discut doar despre mine. Cu toată încrederea în toți colaboratorii mei, nu am nicio informație că cineva i-a promis că-i compensează deficitul de aici în alt mod. Dacă cineva i-a promis, trebuie să răspundă”, a explicat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, la sediul DNA a mai fost audiată, joi, în calitate de suspect, și Ana Georgiu, șef Birou Eficientizare Energetică din cadrul municipalității. Întrebat de către jurnaliști dacă ia în calcul suspendarea din funcția politică, având în vedere că este cercetat penal de DNA, Nicolae Robu, care este și președintele PNL Timiș, a precizat că nu are de ce să facă acest lucru.

„Pentru ce să fac asta? Pentru că am adus în Timișoara niște milioane de euro și am refuzat să dau bani în afara legii cuiva? E vreo acuză de vreun beneficiu personal, de corupție? La mine nu o să fie niciodată vorba de așa ceva. Credeți că pentru mine chiar este o miză atât de importantă asta? Eu sunt un tip tare și tocmai de aceea eu lupt pentru normalitate, nu pentru funcția asta. Ce-mi aduce altceva în afară de multă bătaie de cap? Îmi aduce altceva? Și de atât de multă înverșunare la adresa mea, ce îmi aduce? În CV-ul meu asta cântărește cel mai greu, că sunt președinte de filială? Haideți să fim serioși. Eu nu am ajuns președinte de filială ca să îmi fac o carieră sau să îmi fac avere sau mai știu eu ce. Eu mi-am făcut carieră, am venit cu un CV prin care am încercat să transfer din aprecierea de care mă bucur în comunitate către PNL. Asta este realitatea. Avere nu am făcut că sunt un idealist. Nu sunt preocupat de acumulări”, a conchis Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.