Primarul Robu, mesaj pentru proprietarii din Piața Victoriei: “Cine nu poate să-și...

Primarul Robu, mesaj pentru proprietarii din Piața Victoriei: “Cine nu poate să-și susțină locuirea în zona zero, să se mute”. Câte clădiri sunt propuse pentru taxa de paragină

0
DISTRIBUIȚI

timisoara - piata victoriei

Nicolae Robu este foc și pară pe timișorenii care locuiesc în Piața Victoriei, dar refuză să reabiliteze clădirile care sunt în paragină. Astfel, primarul Timișoarei le-a propus să se mute din zona zero a orașului dacă nu-și permit să locuiască în centru.

“Este scandalos ce se întâmplă în Piața Victoriei. Mergi în Piața Victoriei, zona zero a orașului, și vezi că sunt puse panglici de interdicție în vecinătatea zidurilor, pentru că a căzut sau s-a constatat că e iminent să cadă bucăți de mortar. Noi nu putem să facem altceva decât ceea ce facem, să amendăm, și am amendat, să punem la taxă pe paragină, la acea supraimpozitare, pe proprietarii care nu înțeleg. Este o rușine pentru orașul nostru atât de frumos, Piața Victoriei este superbă, ce orașe au o piață precum Piața Victoriei? Noi suntem în top. Este una dintre cele mai frumoase piețe care pot fi văzute în Europa și cred că am simțul măsurii în ceea ce afirm. Ea este afectată negativ de starea clădirilor și acești proprietari nu înțeleg. Eu sunt categoric și știu că sunt impopular prin asta: nu e obligatoriu să trăiești în centru. Eu nu am nicio frustrare că trăiesc într-un cartier mărginaș. Acum nu mai e mărginaș, că s-au construit vile în zonă. Dar trăiesc într-un cartier obișnuit al orașului, cu blocuri, și nu am nicio frustrare, mă simt foarte bine. Cine nu poate să își susțină locuirea în zona zero a orașului, trebuie să se mute acolo unde poate, nu să pună o pată pe imaginea orașului nostru.


Unii s-au mișcat după ce am aplicat acea taxă pe paragină, dar ați văzut că au atacat în instanță”, a explicat Nicolae Robu, ieri, în cadrul conferinței de presă.

Potrivit primarului Timișoarei, doar în anul 2018, poliția locală a identificat 353 de clădiri aflate în paragină. Dintre acestea, au fost analizate 150, iar 148 de imobile au fost propuse spre supraimpozitare. Urmează ca pentru fiecare clădire pentru care va fi aplicată taxa de paragină să fie adoptată o hotărâre de consiliu local în acest sens. “148 de clădiri vor intra la taxa de paragină. Noi mai mult de atât nu putem face, ar trebui să fie legea și mai aspră. Poate atunci s-ar trezi”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei consideră că ar fi ideal dacă toate clădirile istorice din centrul orașului ar fi reabilitate, făcând referire la zona cuprinsă între Bastion și Catedrala Mitropolitană.

“Au apărut totuși schelele pe destul de multe clădiri din centrul istoric, și unele chiar arată superb, unde s-au finalizat lucrările. Să ne imaginăm cum ar arăta Timișoara dacă toate clădirile ar fi reabilitate în toată această zonă, de la Bastion până la Catedrală. Ar fi superbă. Sunt schele și dincolo de Bega, spre Iosefin, pe Splaiul Tudor Vladimirescu, Palatul Apelor este deja gata și în continuare spre Iosefin, pe ambele părți, ici-colo, mai vezi câte o clădire reabilitată. Dar în primul rând în zona centrală, între Catedrală și Bastion, asta trebuie să fie dusă la cu totul și cu totul alte cote”, a afirmat Nicolae Robu.

Întrebat dacă va fi aplicată taxa de paragină și pentru clădirile primăriei, edilul a precizat că toate imobilele municipalității ar fi în diverse stadii de reabilitare.

“Toate clădirile noastre sunt în proiecte de reabilitare, absolut toate, sunt în diverse stadii. Noi mai avem apartamente izolate în unele clădiri și acolo nu putem face nimic singuri, ci doar împreună cu ceilalți locatari. Dar absolut toate clădirile noastre sunt în diverse stadii prevăzute pentru reabilitare. Nu vă pot spune care este stadiul, dar la absolut toate am cerut să se demareze procedurile pentru a le reabilita. Ce putem, face pe fonduri europene, ce nu putem, facem din veniturile proprii”, a conchis Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.