Primarul Robu, protecție totală pentru șefa serviciului creșe, în ciuda gravelor probleme...

Primarul Robu, protecție totală pentru șefa serviciului creșe, în ciuda gravelor probleme semnalate de DSP Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a autorizat mai multe creșe din Timișoara deoarece nu este respectată legislația în domeniu. Conform documentului publicat de renașterea.ro, inspectorii DSP au găsit mai multe probleme în timpul controalelor, inclusiv că au fost mințiți prin adrese oficiale de Serviciul public de creșe condus de Patricia Chelbu, de 24 de ani, șoția prietenului interlopului Lucian Boncu, care a fost pusă în funcție, fără concurs, de primarul Nicolae Robu. Lucian Boncu este un apropiat al lui Ionuț Nasleu, consilierul personal al edilului Timișoarei.

Deși legea interzice ca micuții de la creșe să se joace în același loc unde dorm sau să fie în încăperi la etaj, inspectorii au constatat ”utilizarea sălilor de clasă/grupă în regim de dublă funcționalitate – sală de joacă și dormitor – și desfășurarea activităților specifice inclusiv la nivelele superioare ale imobilelor pentru copii cu vârsta sub doi ani”. În adresa DSP este prezentat și un alt motiv al neautorizării câtorva creșe timișorene – absența unui spațiu de primire corespunzător dimensionat -, condiție prevăzută de Ordinul ministrului sănătății nr.


1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, conform aceleiași surse.

După verificările pe teren, inspectorii DSP Timiș au solicitat ”Vă recomandăm reanalizarea documentațiilor depuse, deoarece în cazul Creșei 2 Cosânzeana, în declarația pe proprie răspundere, holul are 13,50 metri pătrați, iar în schița cu detalii de structură, același hol are o suprafață de 38,47 mp (suficient pentru cele două grupe). Diferențe semnificative apar și în cazul Creșei 7 Prâslea cel Voinic (holul în memoriul tehnic are 11,48 mp, iar în schiță are 12,93 mp, în cazul sălii de grupă, între memoriul tehnic și schiță apare o diferență de 11,50 mp, iar dormitorul este mai spațios cu peste zece mp). Care sunt dimensiunile reale?”. În alte situații s-a constatat că spațiile raportate sunt de fapt inexistente – în cazul creșei nr.7 nu există spațiul destinat asistenței medicale, iar la creșa nr.2 lipsește grupul sanitar pentru personalul adult.

Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu continuă să o susțină pe șefa de la Serviciul public de creșe. Întrebat de PRESSALERT.ro cum comentează situația și dacă o va schimba pe Patricia Chelbu, Robu a afirmat că ”face treabă foarte bună până acum, nu am motive. Eu știu că sunt aspiranți la toate funcțiile și unii rămân cu frustrări în momentul în care altul ajunge într-o funcție la care aspiră ei. Până acum face treabă foarte bună, nu am motive să fiu nemulțumit de ea, este tânără, dar știe să fie și autoritară, în limitele firescului și ale legii. Când voi avea motive, dacă voi avea să pun pe altcineva… O să facem și concurs la momentul potrivit. Eu știu situația. Ăsta-i nivelul României de astăzi. La normativele pe care le avem, există în țară, în fiecare oraș mare cu certitudine, grădinițe, școli, spitale, etc, măcar secții ale unor spitale care nu îndeplinesc acele normative. Ce putem face? Să le închidem? Că nu putem. Nu din dezinteres nu le îndeplinesc, noi ne-am fixat, și este foarte bine că este așa, normative foarte înalte, foarte sus situate, exigente, dar noi suntem foarte jos. Ne străduim să ajungem să le îndeplinim, dar nu putem să facem peste noapte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.