Produsele locale, tot mai folosite pentru atragerea turiștilor. Bucate tradiționale, puse în...

Produsele locale, tot mai folosite pentru atragerea turiștilor. Bucate tradiționale, puse în evidență în acest weekend FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Interesul tot mai larg de care se bucură gastronomia tradiţională şi vechile meşteşuguri determină tot mai multe localităţi să organizeze târguri şi festivaluri din ce în ce mai numeroase pentru a oferi vizitatorilor diverse specialităţi culinare şi obiecte tradiţionale specifice anumitor locuri, sporind interesul turistic pentru aşezări care acum sunt aproape necunoscute.

„Produs în Arad”

Începând de sâmbătă, 30 iunie, parcul Pădurice din Arad găzduieşte cea de-a doua ediţie a târgului „Produs în Arad”, care va fi deschis până în 8 iulie. Trecerea de care acesta s-a bucurat anul trecut i-a determinat pe organizatori să planifice la această ediţie un târg de vară, cu produse specifice acestui sezon, urmând ca un al doilea târg să aibă loc la toamnă.

Peste 40 de producători locali şi-au anunţat prezenţa cu o mulţime de produse care nu pot fi găsite în prea multe locuri, unele fiind chiar o „emblemă” a acestei zone: legume din gospodăriile proprii, produse apicole, diverse sortimente de brânzeturi, vinuri sau plăcinte tradiţionale, dar şi cu alte produse agricole sau meşteşugăreşti. Târgul doreşte să încurajeze astfel producătorii locali, oferindu-le posibilitatea ca produsele lor, sănătoase şi de calitate, să devină cât mai cunoscute, apreciate şi căutate. Târgul va fi deschis de la ora 10.00 şi, în fiecare seară, între orele 18.00 şi 21.00, vor avea loc programe artistice.

Ziua Turismului Arădean

În 7 iulie se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Zilei Turismului Arădean, când reprezentanţi ai localităţilor din judeţ îşi vor expune oferta turistică pe ştrandul Neptun. La fel ca anul trecut, sunt preconizate şi alte momente de divertisment, cum ar fi plimbările cu barca pe Mureş sau spectacole muzicale.

Festin gastronomic la Petriş

În această sâmbătă, gazdă a circuitului gastronomic organizat în acest an la nivelul judeţului este Irina Onescu, primar al comunei Petriş, unde gospodinele din aşezarea de pe valea Mureşului şi-au suflecat mânecile pentru a pregăti bunătăţile cu care vor să dea gata turiştii: pâine coaptă în ţest cu pastă de nucă, unt proaspăt de casă, pastă de jumări cu ceapă şi zacuscă ţărănească, brânză proaspătă cu cheag, ceapă verde, mărar şi chimen, lapte acru de casă, smântână proaspătă cu hribe, ghiveci de legume, fasole frecată cu boia, usturoi şi ulei de ludaie, salată verde pălită cu iaurt fiert, slăninuţă, jumări şi cârnaţi afumaţi cu roşii, castraveţi, ceapă, usturoi şi ardei gras, sărmăluţe petrişene cu seminţe de ludaie, sărmăluţe tradiţionale cu pâine de mălai, plăcintă stoarsă cu nucă şi miere de prune, cu măr, brânză, stafide şi fagure de miere. Bucatele vor fi stropite cu ţuică, cireşată, dar şi siropuri, limonadă sau ceaiuri, toate făcute în casă.

Minunăţiile de pe Valea Petrişului

Cei care vor ajunge la Petriş în această zi vor fi primiţi în curtea castelului nobiliar reconstruit la începutul secolului al XIX-lea de contele Matei von Salbek, în prezent unul din monumentele istorice ale judeţului, şi vor avea posibilitatea de a face o plimbare pe Valea Petrişului, care şerpuieşte printre dealurile de la poalele Munţilor Zarandului.

Aici pot vedea vechile biserici de lemn pictate în urmă cu mai bine de două veacuri din satele Corbeşti şi Roşia Nouă, monumente istorice cum nu multe mai există în lume, moara de apă construită din lemn la sfârşitul secolului al XIX-lea şi singura din zonă care funcţionează şi în prezent, aflată în satul cu case pictate Obârşia, o presă tradiţională de ulei şi vechi războaie de ţesut în atmosfera satelor de altădată, după care, cu pofta de mâncare stârnită de aerul curat şi de mişcare, se vor putea bucura de ospăţul ţărănesc oferit de localnice.

Surse foto: aradon.ro, livearad.ro, wikipedia.org, episcopiaaradului.ro, 99tour.ro, funbikecicloturism.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.