Sânzâienele, dar și Ziua Internațională a Iei Românești, celebrate la Muzeul Satului...

Sânzâienele, dar și Ziua Internațională a Iei Românești, celebrate la Muzeul Satului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 23 iunie, este ajunul zilei în care se sărbătoreşte Naşterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul, care coincide cu Sânzienele sau Drăgaica. În această zi a sărbătorii populare, s-a instituit, din 2013, şi Ziua Universală a Iei Româneşti iar iubitorii de tradiţii pot avea parte de o zi de neuitat la Muzeul Satului Bănăţean.

Începând cu ora 13.00, Asociaţia culturală Art Protocol va sărbători Ziua Internaţională a Iei Româneşti, ajunsă la a IV-a ediţie. În acest an, asociaţia şi-a propus prezentarea unor concepte şi creaţii inedite, care să pună în evidenţă îmbinarea dintre tradiţional şi modern şi să cucerească generaţia tânără, cea care va putea duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală păstrată de la strămoşi.

De la ora 19.00, pe pontonul de la lac, se vor reînvia riturile Banatului de odinioară din seara magică a Sânzienelor, printr-un program artistic susţinut de interpreta de muzică tradiţională Lia Lungu, care va aduce în faţa publicului o secvenţă ritualică din spectacolul „Of Life, of Death”, prezentat deja pe importante scene ale Americii.


Spectacolul este mai mult decât un act scenic ori un cântec, este un model comportamental despre felul în care trebuie să se întemeieze existenţa şi familia, căci omul nu este doar o fiinţă biologică, ci are şi o dimensiune culturală. Potrivit Liei Lungu, „lumile româneşti de astăzi sunt în sens cultural excepţionale, subliniind metaforic, prin rituri şi tradiţii, dorinţa omului de a-şi depăşi limitele propriei sale condiţii”. Despre spectacolele artistei Lia Lungu, muzeograful Marius Matei, coordonatorul acestui eveniment, spune că acestea „au un impact excepţional pentru că se raportează la esenţa vieţii şi moralităţii din perspectiva vechilor culturi daco-valahe. Prin această restituire, ea aduce în viaţa de toate zilele rigorile propriilor noastre bunuri culturale, neglijate sau nu îndeajuns respectate”.

În tradiţia românească, Sânzienele sunt zâne bune, întrupate dintr-un vechi cult solar, transformate de-a lungul timpului în nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, care stau ascunse în locuri neumblate de făptură omenească. În noaptea de 23 spre 24 iunie, aceste fiinţe magice cântă şi dansează, ajută holdele să rodească, animalele să se înmulţească şi femeile să aducă pe lume copii. Florile care le poartă numele dobândesc în această noapte puteri tămăduitoare şi pot vindeca diferite boli. Pentru ca Sânzienele să nu se transforme în zâne rele, oamenii trebuie să îndeplinească o serie de ritualuri, care au o întreagă simbolistică.

Intrarea la evenimentele desfăşurate sâmbătă la muzeu este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.