Situație alarmantă pe piața imobiliară. Trei motive pentru care o casă ar...

Situație alarmantă pe piața imobiliară. Trei motive pentru care o casă ar putea deveni un lux pentru cei mai mulți români

0
DISTRIBUIȚI

Piaţa construcţiilor rezidenţiale e aproape de criza din 2008. Majorările de dobânzi, dar și alți factori afectează negativ vânzarea de locuinţe.

Recentele „gânduri” ale celor de la Banca Naţională a României, creşterile de dobânzi, creşterile preţurilor de vânzare a locuinţelor noi ca urmare a avansului sumelor necesare plăţii salariilor şi a costurilor de realizare a construcţiei, toate acestea par să pună în pericol piaţa imobiliară românească, spun specialiştii din domeniu. Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România atrage atenţia asupa acestei situaţii şi anunţă că nu suntem departe de apariţia unei noi crize asemănătoare celei din 2008, când piaţa a căzut brusc şi semnificativ.

Accesul la achiziţionarea unei locuinţe, vechi sau noi, va fi tot mai dificlă în perioada următoare, atrag atenţia specialiştii. Cel mai mult ar afecta piaţa o decizie a BNR de a limita drastic gradul de îndatorare a celor interesaţi de un apartament, prin intermediul unei decizii administrative.


Accesul la creditare ar scădea brusc şi va limita enorm numărul de clienţi care ar putea obţine finanţarea visată pentru o casă nouă, conform celor de la Imobiliare.ro. „O asemenea măsură ar avea un puternic impact asupra puterii de cumpărare a românilor, în condițiile în care aceasta este deja lovită și de alte probleme. „Sper ca acest set de măsuri să nu fie aplicat sau să fi fost înțeles greșit”, a spus Cătălin Grigore, reprezentant al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Haosul schimbărilor

Mai sunt şi alţi factori care vor influenţa negativ posibilitatea de achiziţie a unei locuinţe. Printre acestea, aminteşte reprezentantul organizaţiei, mai este şi majorarea semnificativă a indicelui dobânzii ROBOR, de la mai puţin de două procente anul precedent la 2,9% la trei luni în prezent şi chiar la 3,02% la şase luni. Efectele sunt imediate şi semnificative. Spre exemplu, la apartamentele noi, contractate în faza de construcţie, se plăteşte avansul, dar odată cu creşterea dobânzii se va ajunge la o majorare a sumei contractate, iar mulţi clienţi nu se mai încadrează în sumele necesare în noile condiţii de dobândă.

Totodată, preţurile sunt influenţate şi de cursul de schimb leu – euro, dar mai ales de creşterea costurilor pentru ridicarea locuinţei, scumpirile sunt date atât de creşterea preţurilor la materialele de construcţie, precum şi de cele cu forţa de muncă. Dezvoltatorii spun că efectul resimţit ar ajunge şi la 30 de procente. Reprezentanţii asociaţiei estimează că majorări similare se anunță pentru toate tipurile de materiale, de la finisaje (un plus de 20%), la instalații (15-20%). „Creșterea salariului minim a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată a devenit o raritate”, completează oficialii asociației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.