Timișorenii despre Timișoara: care sunt marile probleme ale orașului. Cartierele cu cei...

Timișorenii despre Timișoara: care sunt marile probleme ale orașului. Cartierele cu cei mai mulțumiți locuitori

0
DISTRIBUIȚI

umbrele colorate

Un nou studiu dat publicității de Universitatea de Vest Timișoara arată cam cum vede orașul în ochii locuitorilor săi.

Cele mai mari probleme ale Timişoarei sunt legate de lipsa locurilor de parcare, dar şi de preţurile ridicate ale apartamentelor şi accesul dificil la acestea. Clădirile vechi neîntreţinute şi trotuarele sparte sunt, de asemenea, pe lista problemelor ridicate de cetăţeni în cadrul unei noi ediţii a „Barometrului calităţii vieţii din Timişoara”, studiul sociologic realizat de profesorii de la Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara. Chiar şi în ciuda numeroaselor probleme, locuitorii Timişoarei sunt extrem de optimişti, în proporţie de 67 la sută ei apreciază că oraşul se îndreaptă spre o direcţie bună, arată concluziile studiului, prezentate ieri la UVT. În total, au fost preluate răspunsurile a 1663 de persoane, provenind din toate cele 24 de cartiere ale Timişoarei, aşa cum sunt ele prevăzute în Planul Urbanistic General, dar respectându-se şi caracteristicile de sex şi vârstă necesare unui sondaj de calitate.

Concluziile Barometrului au arătat principalele probleme şi nemulţumiri cu care se confruntă oamenii.


 Conform acestora, 67 la sută dintre cei chestionaţi cred că oraşul se îndreaptă spre mai bine. Tinerii sunt cei mai optimişti din acest punct de vedere, viziunea pozitivă scăzând pe măsura creşterii în vârstă a respondenţilor. De asemenea, se poate observa că cei care deţin case şi apartamente noi sunt mai optimişti. O analiză realizată pe baza locului de unde provin cei chestionaţi arată că nu există diferenţe mari de opinie între cei născuţi aici şi cei care provin din alte zone. Totuşi, timişorenii care s-au instalat aici din străinătate sunt cei mai optimiştii, ei fiind urmați de olteni şi munteni, în timp ce cei care provin din zona centru au răspuns cel mai puţin pozitiv la această întrebare referitoare la evoluţia oraşului.

Ca şi cartiere ale Timişoarei, cei din zonele centrale şi din cartierele din nordul oraşului sunt mai mulţumiţi decât cei din sud de modul în care evoluează municipiul. Analiza referitoare la situaţia infrastructurii a scos la iveală o serie de lucruri interesante. Cea mai mare problemă ridicată de timişoreni se referă la lipsa locurilor de parcare. Pe doi apar clădirile vechi, drumurile, trotuarele şi doar după acestea pistele de biciclete şi transportul în comun. Ceea ce este explicabil pe undeva dacă ne gândim că cei mai mulţi respondenţi au anunţat că se deplasează în oraş cu transportul în comun sau autoturismul, urmează taxiul şi doar după aceasta bicicleta. Există câteva cartiere unde nemulţumirea legată de transportul în comun este mai mare, acestea sunt Bălcescu, Gării, Circumvalaţiunii. Jumătate dintre cetăţeni sunt nemulţumiţi de iluminatul public existent. Pe lista problemelor oraşului apar mobilitatea scăzută disponibilă, preţul ridicat al locuinţelor şi accesul dificil la acestea. Oamenii cred că primăria habar nu are care sunt problemele reale ale oraşului şi ale cetăţenilor.

Ca şi siguranţă a Timişoarei, zona Gării este considerată cea mai nesigură, fiind inclusă pe această listă şi Blaşcovici, UMT, Kuncz şi Lunei.

Referitor la profilul celor sondaţi, cei care au stare materială bună folosesc autotursimul propriu, sunt mulţumiţi de viaţa lor, dar suferă din cauza lipsei locurilor de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.