Universitatea de Medicină si Farmacie Timişoara, parteneră într-un proiect major european pentru...

Universitatea de Medicină si Farmacie Timişoara, parteneră într-un proiect major european pentru combaterea obezității. Câți bani a alocat UE

0
DISTRIBUIȚI
Foto: webmd.com

În unele ţări europene, mai mult de unul din trei adulţi vor fi obezi până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit. Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani este obez în întreaga Europa de Sud, în unele părţi din Europa Centrală şi de Est şi în Regatul Unit, şi mai mult de unul din trei copii este supraponderal în ţări precum Grecia, Malta şi Italia. Deocamdată măsurile luate de specialişti nu par să aibă efect. Pentru a găsi cele mai bune soluţii în vederea promovării unei alimentaţii sănătoase se va organiza chiar şi un concurs care să ducă pe piaţă produsele care nu stimulează obezitatea.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara este, de ieri, partener în cadrul unuia dintre cele mai mari parteneriate din domeniul cercetării în domeniul medical, proiectul STOP. Sunt 31 de organizaţii din 12 state membre ale UE împreună cu Elveţia, Statele Unite şi Noua Zeelandă care au la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a combate obezitatea în rândul copiilor. Proiectul european a fost lansat marţi, iar consorţiul amintit va încerca să identifice şi să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii, în special în cazul copiilor mai mici, până la 12 ani.


Efortul specialiştilor se va întinde pe următorii patru ani, până în mai 2022.

Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School, iar organizaţiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizaţii internaţionale (OMS, IARC şi OECD), organizaţii ale societăţii civile interesate de sănătate şi copii precum Consorţii Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar şi, respectiv, al sănătăţii.

Partenerul roman din acest proiect este Universitate de Medicină şi Farrmacie ”Victor Babeș” din Timişoara, iar echipa este coordonată de Maria Puiu, de la Centrul de Medicina Genomica al Universităţii, echipa având preocupări şi vizibilitate internaţională în domeniul nutrigenomicii şi al obezităţii.

„Aceasta este o investiţie semnificativă a Uniunii Europeane pentru a găsi cele mai reuşite şi mai eficiente abordări pentru a reduce incidenţa obezităţii în copilărie ajutând, în acelaşi timp, copiii care suferă de această maladie să obţină sprijin mai bun”, a spus liderul proiectului, Franco Sassi, de la Centrul pentru Economia Sănătăţii şi Inovarea Politică din Imperial College Business School.

Se vor face investigații în 17 grupuri de copii, din întreaga Europă, asupra semnelor timpurii ale schimbărilor biologice datorate comportamentelor care în cele din urmă duc la obezitate. România, alături de Suedia, Spania, va fi una dintre cele trei ţări unde se vor testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri şi familiile acestora să realizeze îmbunătăţiri durabile ale greutăţii corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.

Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară şi alţi reprezentanţi comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să gasească soluţii inovatoare care să facă consumul alimentar al copiilor cât mai sănătos. În acest sens se propune chiar şi o competiţie care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promiţătoare produse pe piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.