Val de reacții după ce mașina jurnalistului Dragoș Boța a fost incendiată:...

Val de reacții după ce mașina jurnalistului Dragoș Boța a fost incendiată: „Este, fără doar și poate, o încercare de intimidare” UPDATE Noi reacții

1
DISTRIBUIȚI

Incendierea autoturismului jurnalistului Dragoș Boța a iscat un val de reacții pe Facebook. Numeroase persoane au condamnat acest incident deosebit de grav, iar organelor de anchetă li s-a solicitat să-și facă treaba și să-l găsească pe făptaș cât mai repede.

„Timișoara a fost noaptea trecută scena unui incident extrem de grav: mașina jurnalistului Dragoș Boța a fost incendiată. Este, fără doar și poate, o încercare de intimidare, un atac la libertatea de exprimare. Astfel de fapte sunt condamnabile și sper ca organele de anchetă să îi aducă în fața instanțelor de judecată pe autori. Nu mi-am imaginat vreodată că în Timișoara se poate ajunge la astfel de gesturi, la amenințări mai mult decât evidente, la incendieri de mașini sau altfel de fapte reprobabile”, a scris fostul premier Sorin Grindeanu a scris pe Facebook.

De asemenea, senatorul USR Nicu Fălcoi a postat un mesaj pe rețeaua de socializare în care a solicitat Poliției Timiș să-și facă „datoria cât mai profesionist”, dar și Poliției Locale Timișoara să facă public numărul agenților care au asigurat paza în zonă, noaptea trecută.

„Solicit public Poliției Timișoara să își facă datoria cât mai profesionist și cât mai prompt cu putință pentru identificarea persoanelor care au incendiat noaptea trecută mașina jurnalistului timișorean Dragoș Boța. În calitate de cetățean, dar și de membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României solicit șefului Poliției Locale să informeze public câți agenți ai Poliției Locale Timișoara asigură paza zonei în care s-a produs incidentul și să prezinte un raport asupra activității acestora pe durata nopții trecute și în special în intervalul orar în care s-a produs incidentul. Orice astfel de incident care pune în pericol siguranța oricăruia dintre cetățenii Timișoarei sau securitatea bunurilor acestora trebuie clarificat cât mai grabnic, pentru că este inacceptabil ca Timișoara să devină, din cauza neglijenței sau incompetenței unor slujbași publici, un no man’s land în care pulsiunile violente ale unor cetățeni care reprezintă un pericol social să se manifeste în mod nestânjenit”, a afirmat Nicu Fălcoi.

Totodată, deputatul USR Cătălin Drulă a scris, pe rețeaua de socializare, că „cer poliției să ancheteze de urgență și cu seriozitate acest caz extrem de grav pentru Timișoara și România. Nu trebuie să ajungem ca Rusia sau Slovacia, în România jurnaliștii trebuie să-și facă meseria în deplină libertate și siguranță. Am convingerea că polițiștii înțeleg bine de ce este important să găsească repede făptașul sau făptașii”.

De asemenea, filiala Timișoara a Pro România, formațiunea înființată de Victor Ponta, a reacționat pe rețeaua de socializare, condamnând incidentul.


„Asemenea acte de violență de tip mafiot asupra autoturismului jurnalistului timişorean Dragos Boța trebuie pedepsite! ProRomânia Timişoara condamnă orice formă de violență, iar autorățile publice trebuie să tragă la răspundere persoanele care comit astfel de fapte antisociale! În 1989, România a cunoscut dreptul la libertatea de exprimare, drept stabilit prin Constituția de după regimul comunist! Presa şi libertatea de exprimare reprezinta un adevărat stâlp al democrației ce trebuie protejat, nu redus la tăcere prin acțiuni în stil mafiot”, a transmis Pro România, Filiala Timiș.

Jurnalistul Radu Tudor consideră că „mafia lovește în libertatea de exprimare. E un eveniment extrem de grav, care implică o responsabilitate uriașă a guvernanților în descoperirea autorului si motivelor atacului”.

UPDATE PSD Timiș a trimis, astăzi, un comunicat de presă, precizând că incendierea mașinii lui Dragoș Boța, precum și atacarea sediului partidului cu cocktail-uri inflamabile reprezintă gesturi „inadmisibile” într-un oraș ca Timișoara.

„Două nefericite incidente care au avut loc de curând, atacarea sediului PSD Timiș cu cocktail-uri inflamabile și incendierea mașinii jurnalistului de investigații Dragoș Boța, ne fac să ne gândim serios la siguranța publică. Este inadminisbil ca astfel de gesturi să aibă loc într-un oraș ca Timișoara, unde conviețuirea – indiferent de natura ei – și civilizația sunt cuvinte de căpătâi. Gravitatea atacului la care a fost supus jurnalistul Dragoș Boța este greu de exprimat în cuvinte și ne arătăm îngrijorarea față de acest incident. Ne dorim ca poliția și toate instituțiile cu atribuții în astfel de spețe să îi găsească pe cei ce se fac vinovați de incendierea mașinii, iar atacatorii să răspundă în fața legii pentru fapta comisă. Pe de altă parte, ținem să felicităm polițiștii timișoreni care au descoperit autorul de facto al atacului de la sediul PSD Timiș, un tânăr de 18 ani care locuiește fără forme legale în Timișoara. Totodată, sperăm să fie identificat și, bineînțeles, tras la răspundere și autorul moral al atacului”, a arătat PSD Timiș.

UPDATE 2 Au apărut noi reacții la incidentul din noaptea de vineri spre sâmbătă. „Dragoș Boța este un jurnalist bun de investigații. Mașina lui a fost incendiată, într-un stil mafiot. Istoria ne arată că, în astfel de cazuri, mereu există cineva care se răzbună pe jurnaliștii care își fac treaba cum trebuie. Am încredere că instituțiile statului vor finaliza ancheta și îi vor prinde pe făptași. Orice alte comentarii sunt inutile, distorsionând realitatea și polarizând cetățenii”, a scris pe Facebook deputatul PNL Pavel Popescu.

Aflată în Franța, umanista Maria Grapini a transmis, un mesaj de revoltă față de cele întâmplate. „Nu sunt în țară, dar această știre incredibilă mă determină să cer autorităților locale să investigheze cazul, în regim de urgență! Atacul de la Timișoara, într-un astfel de mod, asupra unui jurnalist, este INADMISIBIL! Într-o țară europeană, într-un oraș care va fi capitală culturală europeană, în Timișoara noastră pașnică și înțeleaptă, nu credeam vreodată să se poată întâmpla astfel de fapte reprobabile! Aici, ne-am câștigat cu toții libertatea, de atunci cuvântul neîngrădit al presei este sfânt! Consider că declarația primarului este total neadecvată, în contradicție cu atribuțiile unui edil, ale unei persoane publice. Indiferent de conflictele personale, primarul Timișoarei n-are voie să coboare într-un astfel de limbaj, într-un moment atât de critic pentru opinia publică locală și națională!”, a transmis europarlamentarul PPU-sl.

1 COMENTARIU

  1. nu vezi politist, jandarm sau local pe strada, niciodata, niciunde, fie zi sau noapte.
    Sunt pus si simplu organe de constatare la birou.
    Nu inteleg de ce ii mai platim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.