Vom avea cinematograf de artă în centrul Timișoarei. Ce prim pas a...

Vom avea cinematograf de artă în centrul Timișoarei. Ce prim pas a fost făcut

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe organizații și instituții au făcut primul pas în vederea realizării unui cinematograf de artă în centrul orașului, asta după ce opt săli de cinema, aflate în responsabilitatea RADEF, au intrat recent în proprietatea Primăriei Timișoara.

Astfel, astăzi, la sediul Primăriei Timișoara, a fost semnată o Declarație de colaborare între municipalitate, Institutul Francez din România, o companie franceză de asigurări care activează și în țara noastră, și asociațiile locale din domeniu – Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort), în vederea creării unui astfel de cinema de artă. Noul cinematograf ar urma să fie funcțional până în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.

Potrivit reprezentanților municipalității, prin Declarația de colaborare a fost precizat aportul fiecărei părți implicate în proiect.

„Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spaţiul actualului cinema Timiş, fie în cel al fostului cinema Studio şi, conform strategiei culturale a oraşului 2014-2024, va avea forma unui «art house», având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor”, a transmis Primăria Timișoara.

Un protocol de colaborare detaliat urmează a fi semnat în viitorul apropiat.

„Urmează să se facă un studiu de arhitectură sau legat de conceptul acestui centru cultural.


În perspectivă, se va face un centru cultural, o instituție distinctă, care va fi în subordinea primăriei, unde se vor organiza activități împreună cu sectorul independent. Oricine va dori să organizeze ceva în oraș legat de film, în funcție de programare, va avea acces la aceste facilități. Noi vrem să facem și un spațiu deschis, unde profesioniștii din domeniu să vină, un studio de sunet, o bază de echipamente care pot fi închiriate și cursuri pe educația prin cinematografie sau film pentru copii și tineret. În linii mari, va fi mult mai mult decât o sală de cinema, pentru că experiența sălilor de cinema simple ne-a arătat că ele funcționează la o capacitate foarte mică dacă e doar un spațiu care e închiriat din când în când. Va fi o zonă cu activitate continuă”, a detaliat regizorul Florin Iepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.