Zeci de familii din Timișoara au plătit întreținerea degeaba timp de 20...

Zeci de familii din Timișoara au plătit întreținerea degeaba timp de 20 de luni. Administratoarea de bloc a furat banii, peste 20.000 de euro

0
DISTRIBUIȚI

Au plătit întreținerea degeaba timp de 20 de luni. Este vorba de zeci de familii dintr-un bloc de pe str. Muzicescu din Timișoara, care o acuză pe administratoare că a furat banii cu care trebuia să achite facturile la utilități, adică peste 20.000 de euro. Pe fir au intrat și polițiștii timișeni, la mijlocul acestei luni, care au deschis un dosar penal pentru delapidare.

În total, sunt afectate 60 de familii care locuiesc pe cele trei scări de bloc de pe str. Gavril Muzicescu, nr. 8, din Timișoara. Gabriel Fulga, care are un apartament în acest bloc, ne-a declarat că totul s-a aflat la începutul lunii iunie, când angajați ai Colterm au venit să ia ceasurile de apă caldă, iar locatarilor li s-a tăiat apa caldă timp de peste o săptămână. Contrariat, unul dintre locatari a sunat la Colterm și mai mare i-a fost mirarea când a aflat că motivul ar fi neplata facturilor către societatea de termoficare de 20 de luni, adică din octombrie 2016. Asta în condițiile în care nu existau restanțieri în bloc. Gabriel Fulga susține că, de fapt, administratoarea blocului nu ar fi plătit nici măcar un leu la niciunul dintre furnizorii de utilități.

“La începutul lunii iunie, când s-a sunat la Colterm, am aflat că ar fi datorii de peste 88.000 de lei. De asemenea, nu s-a plătit nimic nici la Aquatim sau Retim din octombrie 2016. Din câte am înțeles, administratorea a plătit 1.000 de lei, iar în această dimineață spunea că mai plătește 8.000 de lei, nu știu dacă a și făcut-o. În data de 14 iunie s-a făcut ședință cu scopul de a li se aduce la cunoștință locatarilor în ce probleme financiare au intrat. A venit și administratoarea, însoțită de un avocat, i-a sfidat pe locatari, a venit aranjată, le-a spus că «nu aveți ce să-mi faceți, de zece ani nu am nimic pe numele meu, nu aveți ce să-mi luați». Au început să-și adreseze injurii și a fost chemată poliția”, ne-a explicat Gabriel Fulga.

Timișoreanul susține că administratoarea blocului are antecedente. Astfel, pe str. Babadag, nr. 4, din zona UMT, i-ar fi înșelat pe locatari aplicând aceeași metodă, adică a încasat banii, dar nu a plătit facturile, ci i-a băgat în buzunar. “Am înțeles că acolo ar fi recunoscut fapta în fața unui notar și a făcut un angajament că va plăti lunar. Am informații că ar fi găurit și alte asociații de proprietari. De șase ani este administrator la noi în bloc. Ea se bate cu cărămida în piept că a fost angajată la o bancă, că are relații”, a precizat Gabriel Fulga.

De asemenea, bărbatul din Timișoara acuză Colterm pentru faptul că nu a tăiat apa caldă la trei luni de la neplata facturilor, așa cum ar scrie în regulament, și astfel s-ar fi aflat mai repede că administratoarea nu plătește facturile, ci angajații companiei au venit să ia ceasurile abia după 20 de luni, la începutul lui iunie.

“Este inadmisibil să lase cei de la Colterm să se strângă o asemenea datorie.


Există un protocol care spune că după trei luni, dacă există restanțe, pot tăia apa caldă, nu au voie să debranșeze în sezonul rece sau dacă urmează sezonul rece. Ultima factură a fost plătită în octombrie 2016, de ce nu au debranșat din primăvară? Cum este posibil să lași să se strângă o asemenea datorie?”, ne-a spus revoltat Gabriel Fulga.

Pe de altă parte, Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara, ne-a declarat că administratoarea acuzată nu este înscrisă în FALT și că femeia știe “să se bage sub pielea oamenilor”.

“La noi a venit un proprietar de pe str. Musicescu pentru a ne reclama faptul că nu sunt plătite facturile la Colterm de 20 de luni. Cauza ar fi că administratoarea a încasat banii și nu a plătit aproape nimic. Și în zona UMT, la niște blocuri de nefamiliști ar avea probleme, la o altă asociație din zona Lipovei stă prost cu facturile, nu le-a plătit de două luni. Probabil că atunci când apare câte un scandal, ia bani dintr-o parte și plătește în alta. Nu are nimic pe numele ei din anul 2012: mașină, casă și mizează pe faptul că nu are cine ce să-i facă. La noi legile sunt făcute pentru protejarea hoților. Nu știu cum se va rezolva cazul, ea a lucrat la o bancă, din câte am înțeles, se bagă sub pielea oamenilor”, a afirmat Petru Olariu.

Ofelia Herghelegiu, purtătorul de cuvânt al Colterm, ne-a declarat că s-a semnat o convenție de reeșalonare între companie și asociația de proprietari, astfel că apa calda nu a fost sistată în blocul unde facturile nu sunt plătite de 20 de luni.

“Oamenii au venit, au prezentat chitanțele din care reieșea că au plătit facturile, doar că administratoarea nu le-a achitat. Am făcut o convenție de reeșalonare cu ei. Ce se întâmplă în cadrul administrației ține de ei. De săptămâna trecută am remontat ceasurile de apă caldă și atât timp cât locatarii respectă convenția de reeșalonare și plătesc facturile la zi, nu vor fi probleme. Ideea este să ajutăm, au mai existat cazuri în care administratorul nu a plătit facturile. În toată această perioadă s-au trimis somații pe adresa administrației. Că oamenii nu au fost informați, asta nu e vina noastră. Categoric au fost somați”, a precizat Ofelia Herghelegiu.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Timiș au confirmat că au deschis un dosar penal pentru delapidare, iar în continuare se efectuează cercetări.

Am încercat să o contactăm telefonic pe Mărioara Petean, administratoarea blocului acuzată că a furat banii de întreținere, însă aceasta ne-a declarat că nu dorește să comenteze situația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.