Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită în Banat. Ministrul Apelor, prezent la eveniment....

Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită în Banat. Ministrul Apelor, prezent la eveniment. Ce experiment inedit a avut loc

0
DISTRIBUIȚI
Foto: adevarul.ro

România are mari dificultăți din cauza modului în care ţările din avalul Dunării se ocupă de managementul apelor, acestea ajung în ţara noastră cu „probleme”. La această situaţie se adaugă şi proasta gestionare a gunoaielor din mediul rural românesc, care afectează şi mai mult calitatea apei fluviului, a anunţat la Orşova, ministrul Mediului şi Apelor, Ioan Deneş, venit aici pentru a sărbători în Banat Ziua Dunării.

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internationale Pentru Protecția Fluviului Dunarea, este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria). Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Administrația Națională Apele Române au decis ca evenimentul să aibă loc în Banat, în organizarea Comitetului de Bazin Reunit Jiu-Banat.

Ministrul Apelor a subliniat că acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și ca aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României.


Nu în ultimul rând, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul țării noastre formând o minune a naturii și cea mai mare zonă umedă a Europei, Delta Dunării. “Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecansimele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială  privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole, un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoiului de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice. Administrația Națională ”Apele Române” este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are partneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructură verde. Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus, prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o ”Dunăre vie”. Un alt proiect regional care are ca obiectiv atingerea stării bune a apelor este JOINTISZA. La acest proiect participă toate cele cinci state din bazinul râului Tisa și are ca finalitate un Plan de managent al bazinului hidrografic al acestui râu”, a spus ministrul.

Reprezentații Ministerului Apelor și Pădurilor au făcut exerciții demonstrative pentru analiza nitraților din ape – Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, iar reprezentanții Administrațiilor Bazinale de Apă Jiu și Banat au efectuat o analiză a apei “Inițiere în lumea nevăzută a apei”: analiza unei picături de apă la microscop și analiza chimică specifică a apei din fluviul Dunărea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.