Ziua Mondială Art Nouveau, sărbătorită cu tururi de arhitectură la Timișoara

Ziua Mondială Art Nouveau, sărbătorită cu tururi de arhitectură la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau 2018, care se sărbătoreşte pe data de 10 iunie, trei oraşe din România, printre care şi Timişoara, organizează o serie de evenimente dedicate patrimoniului care aparţine acestui curent arhitectural.

Institutul Naţional al Patrimoniului împreună cu filiala timişeană a Ordinului Arhitecţilor din România şi echipa care oferă mai multe tururi de arhitectură pentru publicul larg, organizează în zilele de 9 şi 10 iunie, începând cu ora 10.00, două tururi a câte patru ore în cartierele Fabric, Cetate şi Elisabetin, unde se pot vedea numeroase clădiri construite în acest stil, cunoscut în această parte a ţării şi sub numele de „Secession”. Sunt clădiri care se remarcă printr-o creativitate eliberată de canoanele academice şi remarcabile detalii artistice, iar cei care vor lua parte la tururile ghidate de arhitectul Victor Popovici vor avea prilejul să descopere o serie de imobile reprezentative ale oraşului, să identifice trăsăturile regionale ale acestui stil, cu forme de expresie care diferă de la o regiune la alta pe teritoriul României, contextul în care acest „Secessionul” şi-a făcut apariţia la Timişoara, inspirat din spaţiul austro-ungar, şi să cunoască istorii interesante despre arhitecţii care le-au creat.

Totodată, filiala timişeană a Ordinului Arhitecţilor din România anunţă lansarea competiţiei euroregionale din cadrul bienalei timişorene de arhitectură BETA 2018, o expoziţie-concurs la care participă România, Ungaria şi Serbia.


Prin cele două componente ale sale – concursul şi expoziţia – evenimentul susţine şi promovează arhitectura de calitate în toate formele şi manifestările sale. Concursul este deschis tuturor celor care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiune, de la arhitecţi sau urbanişti şi peisagişti până la scenografi, specialişti în decoraţiuni interioare, designeri sau persoane calificate în alte domenii conexe.

Participanţii pot înscrie lucrări realizate în ultimii doi ani sau diverse alte propuneri în şase categorii competiţionale – spaţiu construit, spaţiu interior, spaţiu public, lucrări de licenţă, iniţiative/experimente/viziuni în arhitectură şi text de arhitectură/ – până în 1 august pentru primele cinci categorii şi până în 10 septembrie pentru cea de-a şasea categorie, lucrările urmând a fi evaluate în două etape de către două jurii cu experienţă internaţională. Lucrările nominalizate, selectate în prima etapă de jurizare, vor face obiectul unei expoziţii pe care organizatorii îşi propun să o aducă în spaţiul public din Timişoara în perioada 7-21 octombrie 2018. În cea de-a doua etapă de jurizare, lucrările nominalizate vor fi prezentate public în prezenţa juriului care va decide premiile. Mai multe detalii se găsesc pe website-ul expoziţiei-concurs BETA – competition.betacity.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.