Ambasadorii celui mai mare festival de trompete din lume, concert în centrul...

Ambasadorii celui mai mare festival de trompete din lume, concert în centrul Timișoarei. Povestea satului din Serbia care e vizitat de sute de mii de oameni în doar patru zile FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-955837823">

Reprezentanţi ai Organizaţiei de Turism „Dragačevo” din localitatea sârbă Guča vor promova vineri, 6 iulie, la Timişoara, cea de-a LVIII-a ediţie a Festivalului Trompetelor şi Tubelor. Evenimentul va avea loc în faţa restaurantului Lloyd din Piaţa Operei, între orele 13,00 şi 17,00. Orchestra de trompete „Dragačevske trube” din Guča va susţine în avanpremieră un moment muzical, pentru a face cunoscut cel mai mare festival de trompete din lume, devenit astăzi unul din cele mai apreciate manifestări muzicale din Serbia şi considerat de mulţi „cel mai bun festival”.

În fiecare an, la mijlocul lunii august, acest sătuc patriarhal de munte din inima Serbiei, care numără în jur de 2.000 de locuitori, se transformă într-un loc în care sunt puse în valoare tradiţiile balcanice, muzica etno, dansurile şi festinurile gastronomice, un adevărat amalgam care aminteşte de festivalurile hippie din anii ʹ70. Despre acest festival unic, care atrage în fiecare an nu mai puţin de o jumătate de milion de oameni, se spune că trebuie văzut măcar o dată în viaţă, căci amintirea pe care o lasă este de neuitat.

Recordul de audienţă al festivalului a fost de 600.000 de oameni, pe durata celor patru zile ale festivalului, iar un participant venit tocmai din Anglia l-a descris drept „cel mai sălbatic festival de muzică de pe pământ, un festival de nebunie”. La festival participă zeci de formaţii de suflători care cântă simultan pe străzi sau pe terase iar cei mai buni ajung pe scena oficială a festivalului. Peste tot se perpelesc purcei pe jar, pe grătare sfârâie pleskavice şi mici sârbeşti, iar nopţile se încheie cu focuri de artificii. Pe toată durata festivalului, aşezarea se transformă într-un târg cu sute de tarabe, unde vizitatorii pot găsi obiecte de artizanat, suveniruri, haine, produse tradiţionale şi multe altele.

În acest an, festivalul se va desfăşura între 9 şi 12 august. Sute de formaţii de suflători se înscriu la concurs încă de la începutul anului, însă doar câteva zeci se califică pentru fazele finale care au loc la Guča, în timpul festivalului.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.