Amintiri de la Marea Unire. Centenarul României scoate la lumină valoroase fragmente...

Amintiri de la Marea Unire. Centenarul României scoate la lumină valoroase fragmente de istorie

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-559725265">

Complexul Muzeal Arad a lansat două proiecte dedicate Marii Uniri de la 1918, când Aradul a fost capitala politică a acestui eveniment istoric.

Un prim proiect vizează punerea în valoare a tuturor bunurilor patrimoniale legate de Unire pe care le deţine muzeul, respectiv inventarierea, conservarea, restaurarea acestora, întocmirea unei baze de date publice pe site-ul muzeului arădean şi editarea unui album – o sinteză a bazei de date – care să marcheze momentul Centenar, în care Aradul a jucat un rol fundamental. Dr. Peter Hügel, managerul acestui proiect, promite şi o expoziţie, „altfel concepută decât cele tradiţionale, care să ilustreze spiritul epocii, atmosfera acelor timpuri, prin prezentarea personalităţilor istorice din generaţia unirii, dar şi a unui segment cronologic cu crâmpeie din viaţa cotidiană”.

Dr. Felicia Oarcea, muzeograf la Compexul Muzeal Arad şi coordonatorul proiectului, a adăugat că „istoria Aradului anilor 1918 – 1919 este o datorie faţă de memoria celor care au înfăptuit unirea”. Un colaj care reflectă evenimente sociale, politice, culturale legate de personalităţile unirii şi a celor care au fost contemporani cu aceştia, confirmă că la vremea respectivă, Aradul era centrul vieţii politice, graţie unei generaţii cu totul aparte, care a reuşit să înfăptuiască unirea pentru că a avut viziune şi un sistem de înalte valori, dar a fost capabilă să elaboreze şi o analiză concretă a realităţilor vremii. O generaţie care merită să reprezinte un etalon şi pentru cei de astăzi, preţuirea ei fiind atributul unui popor civilizat. Din proiect face parte şi publicarea integrală a jurnalului lui Vasile Goldiş, alături de multe alte lucruri inedite din colecţia muzeului.

Un al doilea proiect, coordonat de dr. Adelina Stoenescu, muzeograf, urmăreşte promovarea educaţională a patrimoniului cultural deţinut de muzeu şi a patrimoniului construit al oraşului Arad, în rândul elevilor. Expoziţia didactică „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” are un caracter itinerant în mai multe locuri din judeţ, au fost organizate ateliere de lucru interactive, parteneriate culturale şi tururi ghidate pentru elevi la monumentele din Arad legate de actul Unirii. Proiectul se va încheia în luna octombrie la casa naţională din Pârneava, cartierul în care a locuit Sava Raicu, o personalitate mai puţin cunoscută a Marii Uniri, care va fi evocată cu acest prilej.

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.