BAC 2018 Eleva de 10 din Timiș pleacă la studii în Germania:...

BAC 2018 Eleva de 10 din Timiș pleacă la studii în Germania: „Am învățat 6-7 ore pe zi”. Unde va studia un elev de 10 din Arad

0
DISTRIBUIȚI

diana dehelean

O singură elevă din județul Timiș a reușit performanța de a obține media 10 la examenul de Bacalaureat. Diana Dehelean, de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara a povestit, astăzi, că a depus un efort uriaș pentru a obține un astfel de rezultat demn de toată lauda. În medie, a învățat în fiecare zi între șase și șapte ore pe zi. La fel ca mulți tineri valoroși, Diana va pleca la studii în străinătate, iar șansele de a se întoarce în România sunt destul de mici.

„BAC-ul a decurs foarte bine. Mă aşteptam să fie mai complicat, să fie cerinţe mai dificile, dar cred că m-am descurcat foarte bine. Am ieșit de la fiecare examen cu un sentiment de libertate, că a mai trecut o probă. Am crezut că voi lua note mari, dar nu m-am aşteptat să fie 10 curat. Am fost mândră de mine, iar în momentul în care m-am uitat pe site şi am văzut ce notă am luat, am plâns. Este foarte emoţionant. Mai departe voi studia Dreptul. Am primit un răspuns afirmativ de la Oficiul German de Schimb Academic, ceea ce înceamnă că voi primi o bursă de studii în Germania, aşa că săptămâna viitoare voi aplica la universităţile de acolo. Vreau să mă specializez în Drept Internaţional şi Drept European, iar ulterior îmi doresc să lucrez pentru organismele europene sau pentru organizaţiile internaţionale care se ocupă cu respectarea drepturilor omului”, a povestit Diana Dehelean, astăzi.

Eleva din Timișoara a terminat toți cei 12 ani de studiu cu media 10 și spune că secretul acestor rezultate este faptul că a învățat constant.

„A fost greu să fiu constant o elevă de 10 la toate materiile. Am învăţat în mod constant şi cred că acest lucru îmi va ajuta şi pe viitor, pentru că am acest exerciţiu de a învăţa. Pe scurt, am depus un volum mare de muncă şi de energie, dar care acum a fost răsplătită. Într-o zi obişnuită, mergeam la şcoală, apoi veneam acasă, mâncam, apoi îmi făceam temele şi învăţam, de cele mai multe ori, până noaptea târziu. Vinerea seara mergeam la Filarmonică, iar duminica, la Operă. O data pe săptămână, sau la două săptămâni, mă întâlneam cu prietenii şi mergeam fie să mâncăm ceva, în oraş, fie la o ceainărie. Învăţam cam 6-7 ore pe zi, în medie. Pentru hobby-uri nu prea am avut timp, pe perioada liceului. În gimnaziu, îmi plăcea foarte mult să desenez şi să pictez şi sper ca acum voi avea din nou mai mult timp pentru aceste pasiuni”, a explicat Diana Dehelean.

Eleva de 10 a mai precizat că și-a dorit încă din clasa a V-a să meargă la studii în străinătate și a ales Germania pentru că admiră foarte mult sistemul educațional din această țară.

„Cred că este foarte important pentru dezvoltarea mea ca individ să fac studiile altundeva, pentru a învăţa ce este independenţa, responsabilitatea, managementul timpului, managementul financiar.


Diferenţele dintre sistemul educational de la noi şi cel din Germania sunt foarte mari. Pe mine m-a impresionat faptul că se pune foarte mare accent pe abilităţile practice. Spre exemplu, acolo, pe perioada vacanţei, elevii fac practică la diverse firme şi instituţii şi cred că acest lucru te ajută să aprofundezi cunoştinţele”, a povestit Diana.

Tânăra din Timișoara are și un sfat pentru cei care urmează să dea BAC-ul. Și anume, să învețe constant, „dacă învață doar în ultimele trei săptămâni, nu pot lua mai mult de 6”.

Elev de 10 din Arad, admis la cinci universități din Marea Britanie: „Plec să studiez Dreptul la Cambridge”

bogda ciacli

Un alt elev din vestul țării care a obținut media 10 la Bacalaureat este Bogdan Ciacli, din Arad. Tânărul ne-a povestit că examenul nu i s-a părut greu, iar subiectele au fost de nivel mediu spre facil.

„În schimb, pregătirea a presupus mult efort, nu neapărat că a fost multă materie, doar că este nevoie de un exercițiu destul de amplu pentru a-ți intra în mână. Până în luna ianuarie m-am ocupat să învăț pentru examenele de admitere, iar apoi m-am focusat exclusiv pe Bacalaureat. Cred că nimeni nu se așteaptă să ia 10 la BAC. La Matematică și la Fizică mă așteptam să iau peste 9,80, iar la Limba Română am scris ce am știut”, ne-a explicat Bogdan Ciacli, care a terminat liceul la Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad, specializarea Științe ale Naturii.

Proaspătul absolvent de liceu ne-a povestit că, în iarnă, a fost acceptat la cinci universități din Marea Britanie, iar în final a ales Cambridge-ul, unde va studia dreptul. Însă, Bogdan urma să fie admis cu o condiție: să aibă media 9,80 la fiecare materie din care susține examenul de Bacalaureat.

„Am fost foarte liniștit când am aflat că am 10 pe linie, aceste note contează foarte mult, decid dacă mă duc sau nu la Cambridge. Cu mici excepții, pe parcursul ultimilor 12 ani de studiu, am avut media 10. Consider că în timpul liceului ne decidem parcursul de-a lungul vieții și de aceea am învățat. Am făcut cât de bine am putut în proiectele în care m-am implicat. Am ales să studiez Dreptul în străinătate pentru că în România, din păcate, Dreptul se axează destul de mult pe memorare, nu neapărat pe gândire. O să beneficiez de un împrumut din partea guvernului britanic, care acoperă taxa de școlarizare”, ne-a povestit Bogdan Ciacli.

Întrebat dacă se va întoarce în țară la finalizarea studiilor, elevul din Arad a precizat că „nu am exclus întoarcerea în țară. Nu știu ce oportunități o să mi se ofere. Dacă voi avea o oportunitate să lucrez pe care o consider fructuoasă, nu zic că nu m-aș întoarce în țară. Mă gândesc dacă vreau să devin avocat sau să lucrez în organizații internaționale, precum Uniunea Europeană, NATO, pentru că eu consider că oferă o deschidere largă de a cunoaște ce se întâmplă în lume. Sute sute de oportunități pe care ți le oferă Cambridge”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.