Cu maşina până în Kîrgîstan. Doi specialişti de la Muzeul Banatului vor...

Cu maşina până în Kîrgîstan. Doi specialişti de la Muzeul Banatului vor cerceta istoria fostei republici sovietice

0
DISTRIBUIȚI

Doi cercetători din cadul Muzelului Naţional al Banatului vor avea parte de o aventură la care puţin speră. Ei vor avea de parcurs, alături de doi colegi germani, 7.500 de kilometri cu un autoturism de teren, pentru a ajunge în fosta republică sovietică Kîrgîstan, unde vor investiga istoria acestei zone puţin abordate de specialişti din punct de vedere arheologic sau etnografic. Un spaţiu inedit, dar frumos şi atractiv din toate punctele de vedere, va fi timp de o lună casă şi obiect de studiu pentru cei doi timişoreni.

Un Isuzu şi un Nissan vor fi mijloc de locomoţie dau şi hotel de ocazie pentru doi specialişti români, Andrei Bălărie şi Cristian Ardelean, şi doi din Germania, Gezine Radfelder şi Ruben Wehrein, care vor traversa România, Ucraina, Rusia, Kazakhstan pentru a ajunge într-un loc destul de puţin cunoscut şi cercetat de specialişti de oriunde din lume. Cu atât mai mult misiunea este mai importantă, de fapt fiind vorba despre o premieră românească. Cele două vehicule au mulţi ani în activitate, dar au fost alese special pentru a nu include multă electronică, mai dificil reparabilă în cazul apariţiei unor probleme pe drum, într-o zonă mai puţin…ospitalieră. Ei vor face două săptămâni spre Kîrgîstan, vor sta o lună acolo, iar înapoi vor însemna alte două săptămâni cu aceleaşi maşini de teren. Cu o finanţare de 90.000 de lei de la Consiliul Judeţean Timiş şi bunăvoinţă din partea unor sponsori, delegaţia româno-germană va încerca să afle cât mai mult din istoria unei ţări care ascunde extrem de mult.

„Istoria acelei zone este una fascinantă. Cred că a venit momentul ca școală românească de arheologie să facă o asemenea cercetare în Asia Centrală.


Odata finalizată această acţiune vom putea avea rezultate solide şi vom putea participa la diferite conferințe. Avem oameni capabili. Este o zonă de cercetare nouă, e o zonă care a fost evitată probabil din cauza infrastructurii proaste. Este o extrem de interesantă, una în care convieţuiesc împreună şapte naționalități în armonie totală. Deci seamnănă foarte mult cu Banatul”, a declarat Andrei Bălărie, unul dintre cei doi specialişti ai muzeului timişorean.

Ideea unei asemenea deplasări a venit ca urmare a discuţiilor cu colegii germani, care au avut deja ocazia mai multor vizite în acea zonă, fiind fascinaţi, la rândul lor, de ceea ce au descoperit acolo. De altfel, ghid al expediţiei va fi o tânără specialistă din Germania, Gezine Radfelder, o veterană a deplasărilor în republica ex-sovietică. „Este o ţară absolut extraordinară, cu peisaje la fel”, spune aceasta. Deşi este femeie, vizita fiind într-o zonă în care tradiţiile sunt …puţin diferite faţă de cele europene, Gezine are deja la activ câteva călătorii acolo. Surprinzător poate pentru unii, femeile sunt extrem de respectate în acea parte de lume.

Expediţia va încerca să afle cât de credibilă este existenţa unei rute comerciale între Europa şi Asia, încă din anul 2000 înaintea lui Christos, cu mult înainte de celebrul drum al mătăsii.

„Fiecare specialist are ceva de făcut acolo. Vom încerca să vedem ce fel de comerț se făcea acum câteva mii de ani între Asia si Europa. În acea zonă au fost descoperite monede care se aflau nejustificat acolo, provenind din zone extrem de îndepărtate. Noi am reuşit să cercetăm şi literatura de specialitate din anii ’50, realizată de arheologii ruşi. Iar acele texte spun exact asta: că pe acea rută se făcea comerţ între cele două continente, cu mult înainte de drumul mătăsii. Iar de aici apar resurse interesante de cercetat”, a mai declarat Andrei Bălărie.

Ca un fapt inedit, finanţarea deplasării este suportată integral din fonduri româneşti, un fel de întoarcere a sprijinului oferit de Germania pentru realizarea cercetării arheologice din zona Corneşti din Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.