Debitele râurilor din Banat, supravegheate atent de autorități. Cât de mare este...

Debitele râurilor din Banat, supravegheate atent de autorități. Cât de mare este riscul de inundații

0
DISTRIBUIȚI

 

Ploile bogate din ultima perioadă au dus la creşterea importantă a debitelor unor râuri din zonă, dar deocamdată nu se pune problema unor inundaţii, ne asigură specialiştii de la Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat).

În ultimele 48 de ore au căzut precipitaţii abundente căzute în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, în urma acestora s-au înregistrat valori mai mari la mai multe staţii de măsurare a cotaţiilor apelor râurilor: Racoviţa 36,6 l/mp, nodul hidrotehnic Topolovăţu Mare 22,4 l/mp, Beregsău Mare 26 l/mp.


Debitele sunt în uşoară creştere la toate staţiile hidrometrice, fără a se atinge cotele de apărare, am aflat de la ABA Banat. Din fericire, amenajările hidro existente au reuşit să preia mare parte din apa căzută în ultimele zile. Din acumularea Surduc (râu Bega) se evacuează controlat prin golirea de fund 6 mc/s. Totodată, acumulările situate pe râul Bârzava în amonte de Reşiţa deversează cu un debit de circa 1,5 mc/s, mai puţin acumularea Secu din care se evacuează controlat 6 mc/s.

Evacuarea apei prin golirea de fund este o procedură prin care se scade nivelul apei din acumulare atunci când se înregistrează un volum mare de apă în urma ploilor abundente.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.