Demisie în bloc a membrilor comisiei operative de turism din Primăria Timișoara....

Demisie în bloc a membrilor comisiei operative de turism din Primăria Timișoara. Ce acuzații grave aduc administrației locale

0
DISTRIBUIȚI

 

Membrii Comisiei Operative de Turism, care funcționa în cadrul Primăriei Timișoara, fiind formată din reprezentanți ai mediului de afaceri, l-au anunțat, ieri, printr-un document înregistrat că se retrag cu toții din această activitate. ” Apreciem inițiativa de înființare a CCT, în martie 2017, fiind convinși că politicile publice participative stau la baza turismului sustenabil. Totuși, după mai mult de 15 întâlniri ale experților întruniți în CCT (Comisia Consultativă de Turism, n.a.) și COT (Comisia Operativă de Turism, n.a.) unde s-au generat numeroase idei ofertante pentru acest domeniu, avem sentimentul că acest consiliu a fost folosit pentru simularea transparenței decizionale, iar nu pentru colectarea și punerea în practică a ideilor valoroase și realizabile. Ne exprimăm dezamăgirea că ideile bune nu au fost luate în considerare de către decidenții din Primărie, sau, atunci când unele au fost preluate, nu au fost duse până la capăt”, se atată în scrisoarea adresată primarului.

Printre problemele identificate cei care de ieri și-au dat demisia din comisia operativă de turism se află lipsa din cele două structuri a segmente importante pentru dezvoltarea turismului – reprezentanți ai bisericilor, minorităților sau aeroportului. ”În momentul de faţă cei care s-au alăturat CCT-ului şi COT-ului, specialiștii din turism si alte domenii conexe ca reprezentanți voluntari ai societăţii civile nu văd beneficiul muncii depuse – solicitările făcute fiind doar consemnate, rezolvarea acestora fiind nulă (sistem integrat de semnalizare a obiectivelor turistice, a facilităților gen toalete publice, centru de informare turistică, loc de îmbarcare/debarcare, „long term tourist bus parking”, crearea unei infrastructuri informaționale pentru autocarele turistice) parțială (ameliorarea şi funcţionarea toaletelor publice), minimală (pentru autocarele turistice – există doar locurile de îmbarcare/debarcare pasageri, şi un loc alocat parcării acestora fără a fi însa realizată diseminarea informaţiei despre existenţa acestora) sau nu se primește răspuns în cazul unora ”, se arată în anexa care detaliază nemulțumirile reprezentanților turismului local.

O altă nemulțumire este legată de decizia primăriei de crearea de la zero a unei aplicații ”ineficiente pe termen lung, având în vedere că bani există doar pentru crearea aplicaţiei (pentru găzduire şi întreţinere) şi nu pentru realizarea contentului acesteia, acesta din urmă fiind solicitat membrilor COT/ CCT să îl furnizeze în mod gratuit.


Membri COT au venit cu soluţii (achiziţionarea unor aplicaţii deja funcţionale şi „umplerea” acestora cu contentul necesar, colaborarea cu alte instituţii culturale  – Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez care dezvoltă aplicaţii similare de turism cultural cu o importantă componentă de realitate augumentată), pe care considerăm că ar fi trebuit măcar analizate tehnico-economic înainte să fie respinse cu vehemenţă”.

De asemenea, s-a semnalat necesitatea înființări unui departament de turism în cadrul primăriei ”cu atât mai mult cu cât începând cu anul 2019 se va percepe o taxă turistică, care trebuie gestionată de către un astfel de departament, pe lângă atribuţiile de organizare şi comunicare pe care ar trebui să le deţină. Am primit titlul de Capitala Culturală Europeană – de partea culturală trebuie să se ocupe Asociația TM 2021, însă de partea infrastructurală hard şi soft trebuie să se ocupe administrația locală. Dacă nu se vor lua acțiuni în această direcție Timișoara şi în consecința timișorenii vor avea de suferit pe termen lung pentru ca vom primi un stigmat mai curând decât un renume şi în loc să devenim un brand cu o imagine puternică şi bine conturată în spaţiul european şi în conştiinţa turistică comună, vom rămâne în cel mai bun caz la nivelul de dinaintea decernării titlului mai sus amintit, fără să luăm în calcul şi posibilitatea  de a pierde premiul Melina Mercouri de 1.5 Mil Euro”. Reprezentanții industriei ospitalității au declarat că nu sunt împotriva introduceri taxei turistice ” atâta timp cât există o transparenţă în ceea ce privește utilizarea banilor care trebuie să se întoarcă în beneficiul industriei turistice”.

Demisionarii au acuzat faptul că, de foarte multe multe ori, consultările sunt formale, cei din administrația locală luând decizii fără a ține cont de părerile specialiștilor – de exemplu relansarea tramvaiului turistic cu un ghid bilingv în loc ”să fie folosite audio-ghiduri bazate pe locaţie, în diferite limbi de circulaţie internaţională care poate fi aleasă de către turist, la fel cum se găsesc în toate oraşele turistice”.

Reprezentanții comisiei au anunțat că ”rămânem deschiși colaborării, în eventualitatea unei schimbări de atitudine, care să asigure un parteneriat real și funcțional”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.