DNA a dat soluția în dosarul în care îl acuzase acum patru...

DNA a dat soluția în dosarul în care îl acuzase acum patru ani pe fostul senator Ilie Sârbu de folosirea influenței politice pentru a obține foloase necuvenite

0
DISTRIBUIȚI
Ilie Sârbu la ieșirea din sediul DNA Brașov

DNA a dat soluție în dosarul în care fostul senator Ilie Sârbu a fost acuzat de folosirea influenţei politicie pentru a obţine foloase necuvenite. Vă reamintim că este vorba de un dosar în care politicieni și magistrați au fost cercetați penal pentru retrocedări ilegale de terenuri ale Romsilva, cu un prejudiciu stabilit de procurori la peste 300 de milioane de euro. Ilie Sârbu a fost anchetat alături de Adam Crăciunescu, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, la vremea respectivă procurorii anticorupție susținând că ”în acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare”.

Partea de dosar în acre era acuzat Ilie sârbu a fost disjunsă, rămând în cercetearea celor de la dna, în timp ce restul dosarului a fost timis în instanță. În primă instanță, Adam Crăciunescu a fost achitat de judecării Înaltei Curți de Casație și Justiție, în timp ce Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, iar fiul său la doi ani cu suspendare.


Ca și Adam Crăciunescu, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a fost achitat.

În dosarul în care Ilie Sârbu a fost acuzat, procurorii au dat ordonanță de clasare în urmă cu câteva săptămâni. În condițiile în care Ilie Sârbu a scăpat de dosarul penal, este posibil să asităm la reîntoarcerea a acestuia în politică. În 2014, cu puțin timp înainte de a ajunge la DNA Brașov în dosarul retrocedărilor, Ilie Sârbu declara, în cadrul unei emisiuni PRESSALERT LIVE, că au fost încercări de a i se face dosare, dar că, până la momentul interviului, nu a fost chemat nici măcar în calitate de martor. „Ştiu de la oameni care au fost anchetaţi că prima sau a doua întrebare a fost, dar Ilie Sârbu ce a făcut, ce a spus?”, a susţinut senatorul PSD. În aceeaşi emisiune, Sârbu a declarat că este posibil ca Traian Băsescu (președinte al României la vremea respectivă – n.r.) să nu-i dea replici dure pentru că se teme ca nu cumva pesedistul să dezvăluie anumite lucruri. „S-ar putea să fie și lucrurile la care se gândește Traian Băsescu că le-aș putea face publice, dar eu am un alt gen de caracter și nu aș face asta nici dacă m-ar jigni în cel mai rău mod. S-ar putea să-i fie frică, fiecare dintre noi avem greșeli, dar nu comentez și nu voi comenta niciodată”, a susţinut Ilie Sârbu.

Dosarul retrocedărilor ilegale ale celor peste 40.000 de hectare a zguduit zona politică și publică în 2014, iar procurorii au dezvăluit o adevărată caracatiță infracțională. În acest caz au fost trimişi în judecată  de către DNA fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul şef Romsilva și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.