Doctorul Inteligență Artificială: sistemul incredibil care ”citește” radiografii și pune diagnostice, creat...

Doctorul Inteligență Artificială: sistemul incredibil care ”citește” radiografii și pune diagnostice, creat de patru studenți la Politehnică

0
DISTRIBUIȚI

Inteligenţa artificială va lua peste câţiva ani locul specialiştilor inclusiv în domeniul medicinei, estimează patru tineri studenţi la Universitatea Politehnica din Timişoara. Ei au creat echipa Xvision, care a pus la punct un sistem bazat pe această inteligenţă artificială, sistem care ar urma să ofere o serie de diagnostice pe baza scanării radiografiilor unui pacient. Cum greşeala umană poate apărea de multe ori în medicină, sistemul realizat de politehnişti poate evita la maximum acest impediment, iar peste câţiva ani ar putea chiar elimina intervenţia factorului uman în depistarea anumitor boli şi în stabilirea unor diagnostice.

Studenţi în anul 3 la UPT, toţi bănăţeni, doi din Timişoara şi câte unul din Lugoj şi din Reşiţa, Ştefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu au câştigat numeroase concursuri internaţionale cu soluţia lor. Acum pleacă în America, la Seattle, unde vor lua parte la Big Idea Challenge, concursul celor de la Microsoft, dotat cu premii de 100.000 de dolari.


„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcţionează pe torace şi fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicaţia e disponibilă online, îşi poate oricine uploada radiografia. Lucrăm cu radiologi colaboratori, dar nu avem un agreement cu o organizaţie de profil. Deocamdată programul are un rol informativ, urmează pe termen lung, în trei – patru ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96% dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit”, spune Ştefan Iarca. Studentul timişorean spune că deja au fost scanate 112.000 radiografii pe zona toracelui, respectiv 40.000 ale oasele membrelor.

Pentru ca decizia sistemului de inteligenţă artificială să atingă un maxim de corectitudine, membrii XVision estimează că ar fi nevoie de aproximativ două milioane de radiografii scanate. Sistemul „învaţă” permanent, iar pe baza informaţiilor dobândite analizează anomaliile din radiografii şi decide dacă sunt probleme şi emite un eventual diagnostic. „Din discuţiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program. Aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numeşte Oboseala Medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii apare neatenţia şi, ulterior, greşeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaşte anomalia şi o va putea prezenta specialistului. O altă situaţie este cea în care nu există specialiştii umani. De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai 9 radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment algoritmul nu înlocuieşte părerea specialiştului, dar în perspectivă se doreşte eliminarea totală a factorului uman”, a declarat Ştefan Iarca, unul dintre membrii echipei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.