Eveniment de neratat, cu concert Pământ și proiecție de film Cristi Ilea,...

Eveniment de neratat, cu concert Pământ și proiecție de film Cristi Ilea, la Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Proiectul Pământ susține un concert la Timișoara

Amatorii de artă din Timișoara sunt așteptați la un eveniment de neratat, care include un concert al proiectului muzical Pământ, urmat de proiecția filmului documentar al artistului timișorean Cristi Ilea, peliculă realizată în cadrul proiectului „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” și cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, acordat prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă. Titlul original al evenimentului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives” și va avea loc marți 17 iulie, de la ora 19.00, la Musiu, în Timișoara.

Primul concert al proiectului „Pământ“ a avut loc în cadrul Festivalul Artelor Timișorene, unde recitalul susținut de artiștii timișoreni a fost aplaudat la scenă deschisă de către spectatorii aflați în Piața Operei. Un al doilea recital al proiectului „nășit“ de Mircea Ardeleanu Jr. a avut loc la Reflektor Venue. Pământ este un proiect World Music cu teme și ritmuri inspirate din folclorul românesc și din diferite stiluri muzicale ale lumii (India, Balkan, Afro), iar „Transpoziție-n rădăcini” este denumirea primului album, care va fi lansat în toamna anului 2018.

„Proiectul acesta vine de la lume, de la planetă, de la locul ăsta mic și frumos din planeta asta care se numește România, din colțul ăsta de est al Europei, care are mult mai multe de zis din punct de vedere al folclorului și al arhaicului pe care îl deține decât îi astăzi publicat și exprimat. Albumul e în cărți în luna octombrie avem luna de înregistrat în studio. Vom avea 11 piese, fiecare piesă deț ine o temă luată din folclor, teme cât mai vechi posibile, prelucratate în funcție de noi.


E un proiect care a evoluat organic, lucrez la el de cinci – șase ani. În timpul acesta s-a adunat cam de patru albume în dulap. Am făcut și niște video-uri și am decis că anul acesta e momentul să scot și eu muzicile mele. Asta e latura mea. Ascult mult world music și sunt îndrăgostit de ritm. Ritmul este prima religie posibilă pe lumea asta. Sunt un basist ritmic și mi-am cumpărat o grămadă de instrumente exotice. Melodiile nu le-am făcut cu un scop. E muzică instrumentală. Și vocea o folosesc tot ca un instrument. Nu prea folosesc text, dublez linia solistică a pianului“, spune Mircea Ardeleanu Jr.. Alături de el, proiectul Pământ este format din Florin Gruia – vioară, Aurel Dragalina – keyboard, Szekeres Ferencz tobeși Uțu Pascu – sunet.

„Sălbăticia înseamnă armonie și echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume. Sud-vestul României este una dintre puținele astfel de zone din Europa. Filmul urmărește să scoată în evidenţă importanţa conservării sălbăticiei pentru comunităţile locale punând accent pe activităţile bazate pe folosirea resurselor naturale care pot să genereze beneficii economice în mod sustenabil. Sunt urmărite promovarea obiectivelor naturale, potenţialul turistic şi obiceiurile locale, dar şi elemente specifice de biodiveristate şi specii cheie care reflectă caracterul de sălbăticie al locurilor. Deşi sunt surprinse 6 arii protejate distincte în Carpații din sud-vestul României (4 Parcuri Naţionale, 1 Parc Natural şi un Sit Natura 2000), este prezintat caracterul compact al zonei sălbatice şi potenţialul acesteia de conectivitate.”

Biletele pentru acest eveniment costă 30 lei și se pot procura la intrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.