Filme europene de succes și multe surprize, la cea de-a cincea ediție...

Filme europene de succes și multe surprize, la cea de-a cincea ediție a festivalului Ceau, Cinema!

0
DISTRIBUIȚI
Festivalul Ciao Cinema prezintă și unul din cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal

Cea de-a cincea ediție a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 19-22 iulie, la Timişoara şi Gottlob, evenimentul programând și proiecția a trei dintre cele mai de succes filme europene recente, printre care și extrem de apreciatul documentar francez „Chipuri, locuri”, nominalizat la Oscar.

Trofeul competiției va fi dedicat, începând din acest an, memoriei regretatului regizor Răzvan Georgescu. Odată cu ediția a cincea a festivalului, premiul pentru cel mai bun film va fi redenumit Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în amintirea cunoscutului regizor de filme documentare. El a murit la 24 iulie 2017, la vârsta de 51 de ani, în Germania, unde se stabilise din 1989, plecând din Timișoara. În 2015, la ediția a doua a festivalului, cinematograful modernizat din comuna Gottlob, din Timiș, a fost inaugurat cu documentarul „Pașaport de Germania” (2014), în prezența lui Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai apropiați prieteni și susținători ai festivalului. Regizorul a revenit în 2016 la Ceau, Cinema!, ca membru al juriului competiției. La ediția a cincea, Răzvan Georgescu va fi omagiat prin proiecția documentarului „Testimonial”, la 10 ani de la lansarea acestuia, în 2008, precum și a unui interviu video inedit pe care cineastul l-a acordat în 2016 echipei festivalului.

Andrei Ujică, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai Noului Cinema Nonficțional din lume, va fi omagiat printr-o retrospectivă la cea de-a cincea ediție a Festivalului Ceau, Cinema!. Regizorul va fi prezent pentru a arăta publicului timișorean trilogia sa despre sfârșitul comunismului – „Videograme dintr-o revoluție”, „Out of the Present” și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” – și pentru a susține un masterclass.  Secțiunea competiţională este dedicată cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului. Cele șase filme selectate de criticul Ionuț Mareș concurează pentru trei trofee: Marele Premiu Ceau, Cinema! ‘Răzvan Georgescu’, în valoare de 1.500 de euro, Premiul Vitas pentru film independent sau de debut, de 1.000 de euro, Premiul Publicului, în valoare de 500 euro. Spectatorii care vor vota pentru filmele din competiție se înscriu automat în tombola pentru o bicicletă ‘DICTATOR’, oferită de Pegas. Festivalul va avea loc în Timişoara la Sala 2 a Teatrului Național, sala mare a Teatrului Maghiar, spațiile de la Casa Artelor, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul şi la Centrul Cultural Ambasada, respectiv în Gottlob, prima localitate din mediul rural care a reuşit să-şi reabiliteze cinematograful.

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele (45 lei) și biletele în format electronic (10 lei / proiecție) pot fi achiziționate începând de astăzi pe iabilet.ro.


Până la începerea festivalului, abonamentele pot fi cumpărate și de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Legendara cineastă Agnès Varda şi fotograful şi muralistul JR sunt co-regizorii road-movie-ului „Chipuri, locuri” („Visages villages”), considerat de revista Rolling Stone „cel mai seducător documentar al anului 2017” și nominalizat la premiile Oscar 2018. Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franţa, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveştile şi le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, faţade de magazine sau trenuri şi scot la iveală umanitatea subiecţilor şi pe cea proprie.

Câștigător al premiului publicului la prestigioasele festivaluri de la Sundance și Rotterdam la începutul acestui an, „Vinovatul” este debutul tânărului regizor danez Gustav Möller. Un centralist la serviciul de urgenţă răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o căutare disperată a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, bărbatul se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol.

Unul din cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal, spune povestea lui Viszkis, un faimos jefuitor de bănci din Ungaria, recunoscut pentru faptul că bea whisky înainte de fiecare furt. Attila Ambrus, bărbatul din a cărui viață este inspirat protagonistul filmului, s-a născut în Harghita, iar în 1988 a fugit la Budapesta. Filmul va fi proiectat în ultima seară a festivalului, la Gottlob, prima comună cu cinematograf modernizat din România.

În acest an, în premieră, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor și serialelor. „La edițiile anterioare ale festivalului am avut parte de circa 3.000 de spectatori. Ne dorim ca și în acest an să avem parte de același număr de spectatori, având în vedere că programul Ceau Cinema este unul cât se poate de atractiv“, au declarat din partea organizatorilor Nicoleta Ciocov (Pelicula Culturală) și Lucian Mircu (Marele Ecran).

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.