Finanțare aprobată pentru o nouă maternitate la Timişoara. Unde va fi construită...

Finanțare aprobată pentru o nouă maternitate la Timişoara. Unde va fi construită clădirea de 12 milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI

Timişoara a primit aprobarea finanţării, din fonduri transfrontaliere România – Ungaria, a construcţiei unei noi maternităţi, a anunţat luni preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Este vorba despre 12 milioane de euro care vor fi alocaţi pentru proiectul ridicării unei noi maternităţi care să funcţioneze pe lângă Spitalul Judeţean Timişoara. „Vă pot anunţa că la finalul săptămânii trecute a fost decisă aprobarea alocării finanţării pentru ridicarea unei noi maternităţi”, a anunţat Călin Dobra la prezentarea proiectului. Acesta nu este unul nou, dar a fost inclus ca parte a unuia mai mare, de cooperare transfrontalieră pe relaţia România – Ungaria, între Spitalul Clinic Judeţean Timişoara şi Clinica Pediatrică din Szeged.

Pentru Timişoara acordul va însemna ridicarea unei noi maternităţi, pe un teren adiacent Clinicii Austria. Clădirea va avea 5.000 de metri pătraţi, dispuşi pe parter şi trei etaje. Managerul Judeţeanului, Marius Craina, a anunţat că proiectarea noului spital s-a realizat împreună cu specialiştii de la Clinica Bega, iar noua locaţie va prelua structura actualulei clinici de ginecologie. „Vor fi 90 de paturi, plus şase de terapie intensivă şi şase de neonatologie. Noi trebuie să oferim condiţii hoteliere de cel mai înalt nivel, actuale. Sunt tot maimulte paciente care decid să meargă în altă parte, în străinătate, să se consulte, trateze şi să se opereze”, a declarat Marius Craina. Actualul manager al Spitalului Judeţean spune că cea mai mare fericire pentru el este că noua clinică de maternitate va avea spaţii corespunzătoare pentru fertilizarea în vitro, Clinica Bega fiind cea de a 18-a din întreaga lume care a efectuat acest procedeu. Din păcate, din cauza imposibilităţii de a se asigura condiţii operaţiunile de fertilizare in vitro au trebuit oprite.

Ideea noii maternităţi a fost pusă la punct pe vremea lui Florin Bârsăşteanu, în urmă cu nouă ani, când el era managerul celei mai mari unităţi medicale din vestul ţării, iar actualul director, Marius Craina, conducea Maternitatea Bega. La acea vreme, Bârsăşteanau a decis să renunţe la depunerea pentru finanţare a unui alt proiect, în domeniul imagisticii, tocmai pentru a oferi posibilitatea finanţării unei noi maternităţi pentru Timişoara. „Îmi aduc aminte de Marius (n.r. Craina) cu cât entuziasm îmi arăta el cum e cu fertilizarea in vitro, îmi arăta spaţiile de la Bega. Atunci când am văzut condiţiile de acolo am zis stop, trebuie să facem ceva nou, nu se mai poate aşa. Atunci am decis, împreună cu nişte arhitecţi, am creionat primele schiţe pentru o astfel de maternitate.


Eu lucram împreună cu Spitalul Judeţean Timişoara, cu Universitatea de Medicină de aici, cu cea din Szeged, la un proiect în domeniul imagisticii. Dar am acceptat, cu greu, să renunţ la acesta pentru a depune proiectul maternităţii, unul mult mai important”, a declarat Bârsăşteanu.

Călin Dobra, preşedintele CJT, a anunţat că speră ca lucrările să poată începe în toamna anului viitor, studiul de fezabilitate urmând să stabilească clar durata de execuţie. În ceea ce priveşte actuala clădire a Clinicii Bega, aceasta este proprietatea CJT, iar renovările deja efectuate aici vor permite ca clădirea, una istorică, să fie folosită în continuare pentru oferirea de servicii medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.