Florin Mihoc, singurul timișorean la Mondial. Experiențele din Rusia ale celui care...

Florin Mihoc, singurul timișorean la Mondial. Experiențele din Rusia ale celui care a comentat două ediții consecutive ale „Marelui bal” fotbalistic

0
DISTRIBUIȚI

Jurnalistul Florin Mihoc a fost singurul timișorean prezent în Rusia pe tot parcursul turneului final. Acesta a fost ales pentru a doua oară la rând de către TVR pentru a comenta meciuri de la Campionatul Mondial. Invidiat de mulți pentru acest job, omul de televiziune nu a avut o misiune lejeră. Între deplasările dintre Moscova și Sankt Petersburg, nu obiectivele turistice au avut întâietate. Concentrarea la jocuri a fost principala preocupare a bănățeanului ascultat de milioane de microbiști-critici fini de acasă.

Florin Mihoc a devenit foarte cunoscut în Timișoara pentru talentul de prezentator, fiind nelipsit de la evenimentele locale importante. Dar, mai mult decât atât, Televiziunea Română a apelat la el pentru a comenta meciuri la două ”baluri” majore. Mai întâi la CM din Brazilia, în urmă cu patru ani, și acum, vara aceasta, pentru Mondialul din Rusia. El a fost selecționat alături de doar alți doi comentatori TVR pentru a merge în țara lui Vladimir Putin, e vorba de Marian Olaianos și Emil Hossu Longin. ”A fost cea mai grea și cea mai frumoasă lună pe care am trăit-o profesional vreodată. E flatant, măgulitor, să știi că faci parte dintr-o categorie atât de comentată, dacă nu iubită, invidiată. Lumea asimilează perioada asta cu o perioadă de concediu. Lucrurile stau diferit… Când cineva te întreabă ce ai apucat să vizitezi sunt puține lucruri să-i spui unuia care vrea să meargă în luna de miere la Sankt Petersburg”, ne-a spus Florin Mihoc a doua zi după revenirea în țară. Chiar și așa, în puținul timp liber din Rusia, timișoreanul a avut ocazia să guste puțin din cultura locală. ”Am reușit să văd Ermitage-ul (St. Petersburg), poate doar Luvru e peste, la Moscova Galeriile Tretyakov, Muzeul Pușkin, Muzeul Armatei. Pe lângă Piața Roșie și centrul celor două orașe, chiar și Nizhny m-a surprins. Are Kremlinul ei, care e undeva pe o colină. Ce mi-a plăcut e și felul în care arată stadioanele, toate sunt niște bijuterii, elegante, bine integrate. Nu sunt undeva la marginea orașului. La Sankt Petersburg e în cel mai frumos loc, unde se varsă Neva în golf. La fel și la Nizhny, aproape de Volga. Nu sunt niște OZN-uri trântite care nu pot fi folosite după turneu”, evidențiază bănățeanul.

El nu a avut de ”acoperit” doar meciurile în sine, a trebuit să facă și muncă de reporter pentru jurnalele TVR, fiind și în rolul de corespondent la fața locului. ”A contat mult prietenia cu cei doi colegi, dacă noi nu am fi fost prieteni, cinci săptămâni într-o lume atât de vastă precum Rusia probabil nu am fi reușit niciunul. Am fost ca frații, toate problemele le-am trecut împreună, ne-am sudat ca o echipă”, explică Mihoc.

Impresionat de latino-americani și englezi

Munca timișoreanului s-a rezumat la trei orașe în care a avut de comentat partide: Moscova, Sankt-Petersburg și Nizhny Novgorod. Chiar și așa distanțele nu au fost de neglijat. Circa 700 de kilometri între Capitală și metropola din Nord, respectiv alți peste 400 până la cel aflat în Est. ”Am avut cele mai multe meciuri în grupe, două optimi, un sfert, o semifinală și finala mică. Ne-a fost destul de greu să acoperim, am fost doar trei oameni și de aceea am acoperit distanțele care se puteau parcurge rezonabil”, precizează Mihoc. Ekaterinburg a fost evitat, dar nu și Soci, cel mai sudic punct, atins de colegi. În total Florin Mihoc a comentat 12 partide, printre care se numără Germania – Mexic (0-1), Brazilia – Serbia (2-0), Spania – Rusia (3-4, 1-1), Columbia – Anglia (3-4, 1-1), Franța – Uruguay (2-0) Anglia – Croația (1-2) și finala mică Belgia – Anglia (2-0). ”Ce m-a surprins e că au fost zeci de mii de oameni din America Latină. Din Mexic, Panama, Columbia, Brazilia, Argentina, cei din Europa au fost mult mai puțini. Nu am găsit o explicație logică. Vorbeam cu niște argentinieni și îmi spuneau niște lucruri frumoase: «Nici noi, nici uruguayenii, nu provenim din țări foarte bogate, nu e ieftin să ajungi la Mondial, prețurile cresc în această perioadă. Noi patru ani de zile asta facem, strângem bani convinși că vom fi acolo». În momentul în care au rămas doar europenii. Au venit și 30.000 de englezi, 15-20 de mii de croați”, adaugă jurnalistul timișorean.

De altfel, pe lângă suporterii argentinieni, acesta a rămas cel mai impresionat de reacția englezilor după semifinala cu croații, cel mai urmărit meci după marea finală. ”Spectatorii au rămas minute în șir pe stadion. Englezii au cântat God Save the Queen… din 20.000 de piepturi plus cei din teren, nu-ți venea să crezi că e real, oamenii aceia au pierdut, dar nu am auzit pe unul să huiduie, ceea ce e minunat”, subliniază Mihoc.

Gazde primitoare

Deși s-a vorbit mult de lumea ”închisă” a Federației Ruse, cel puțin în perioada Campionatului Mondial timișoreanul nu a simțit că se află într-o țară obsedată de securitate. ”Au acordat un Fan ID pe care îl puteai obține dovedind că ai bilet la meci. Asta le-a permis să verifice fiecare turist care a venit la Cupa Mondială. Așa se explică faptul că au fost doar incidente minore… Au venit doar cei care au fost găsiți «curați». Nu te-ai simțit urmărit, era control, din momentul în care intrai în metrou, toate bagajele erau scanate, până în momentul în care ajungeai pe stadion erau două-trei filtre tip-aeroport. Dar nu te simțeai agresat. Ziariștii au primit un formular cu toate datele. Dar s-a și creat multă confuzie, dacă în Brazilia un om cu badge la gât era oficial, acum era greu să-ți dai seama într-o mare de oameni dacă e ziarist sau suporter simplu…”, povestește Florin Mihoc. ”Aveam la un moment dat stresul că acum vin englezii și se întâlnesc cu fanii ruși, dar nu s-a întâmplat asta.


Au reușit să perfecționeze tot sistemul așa că au avut un Mondial liniștit”, a conchis timișoreanul prezent la CM 2018.

Gestionarea criticilor

Văzută de la distanță ca o meserie plăcută, comentarea meciurilor în direct implică și o doză de stres. La fel ca și colegii săi de la TVR, nici Florin Mihoc nu a dus lipsă de critici din partea celor care sunt mai mult sau mai puțin specialiști. ”Am avut avantajul de a ști ce înseamnă și a depăși starea emoțională care m-a cuprins foarte tare la primul Mondial. Te apasă să știi că ești la cel mai important eveniment al planetei, să știi că ai niște milioane de oameni care se uită. Să știi că te supui analizei fiecăruia. Dacă nu-ți asumi nu te apuci de meseria asta. Comentatorii sunt la fel de despicați ca jucătorii. Și noi și fotbaliștii suntem convinși din momentul în care atingem mingea că nu vom da corect fiecare pasă. Important e să nu ne dăm prea multe autogoluri, aici e miza”, a declarat jurnalistul bănățean. Acesta a avut parte și de destule laude pentru ultimele prestații: ”Am primit și foarte multe cuvinte de încurajare, de la oameni foarte importanți, inclusiv din media, felicitări, inclusiv toată conducerea TVR ne-a primit așa cum nu ne așteptam”.

Provocarea a fost cu atât mai mare pentru timișorean cu cât acesta a comentat fotbal doar la cele două turnee majore, în ultimii ani având la activ mai multe meciuri de rugby, handbal, baschet, dar și tenis. ”Nu e ușor să treci de la una la alta… Meseria aceasta e la minut, la secundă, nu poți să mai întorci nimic, dacă ai pus o virgulă greșit așa s-a dus… Niciodată în timpul unui meci nu m-am gândit la câți oameni sunt acasă, ce o să spună X. Lucrurile astea m-ar fi apăsat atât de tare încât nu aș mai fi putut spune nimic. Profesional și uman a fost un challenge”, a subliniat Mihoc. Acesta mărturisește că a încercat să-și imprime propriul stil și să ofere informații atractive pentru cei care sunt mai puțin avizați. ”Am fost convins că un campionat mondial e urmărit de un public mai larg și că pot face meciul mai frumos pentru ei oferind contextul în care jucătorul a ajuns acolo. Trebuie să alegi foarte bine momentul ca să nu pierzi golul”, a precizat Florin Mihoc.

În mod inedit, cu patru zile înainte de meciul Germania – Mexic de pe ”Luzhniki”, timișoreanul a fost crainic la un joc între Fortuna Becicherecu Mic și Timișul Șag, pe ”Dan Păltinișanu”. ”Am promis că voi fi acolo, chit că au fost prelungiri și aproape am plecat direct la aeroport”, a specificat ”polivalentul” Mihoc. Acum acesta resimte efortul din Rusia și urmează să intre într-un binemeritat concediu. Jurnalistul TVR Timișoara deține și un record interesant, fiind moderator al celei mai longevive emisiuni de sport din țară: ”În prelungiri”.

Întâlnire cu ”Guriță”

Florin Mihoc nu a fost totuși chiar singurul timișorean prezent cu treabă în Rusia. La un joc din faza grupelor s-a intersectat cu nimeni altul decât selecționerul României. ”L-am întâlnit pe Cosmin Contra, a venit să vadă Serbia cu Brazilia. M-a surprins că era singur, nimeni altcineva din federație, a doua zi a și plecat. Am apucat să vorbesc cu el. Era optimist, că avem șansa noastră și la Mondialul acesta am fi făcut treabă. Dar nu știu dacă Serbia aceasta i-a folosit. Din ce discutam cu lumea acolo am concluzionat că ei probabil vor folosi alți jucători la Liga Națiunilor. Mă îndoiesc că-și vor chema toate vedetele la această competiție”, a concluzionat comentatorul TVR.

”Guriță” nu a fost singura vedetă întâlnită la Mondial. ”Am comentat un meci lângă Aldo Serena, celebrul fotbalist al Italiei din anii 86-90. E acum comentator la Mediaset. În spatele meu la unul dintre meciuri era Brian Laudrup, comentator pentru televiziunea daneză. Am intrat 20 de secunde în grațiile lui Ryan Giggs, Slaven Bilic venise și el pentru televiziunea croată și tot așa. Ai ocazia să vezi acești oameni în altă ipostază decât cea cu care erai obișnuit. E apăsător într-un fel. Ești într-o lume în care unii sunt uriași. Au fost chemați ca analiști, comentatori la fața locului”, a mai spus Mihoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.