Gest extrem al președintelui Asociației Medicilor de Familie din Arad, în semn...

Gest extrem al președintelui Asociației Medicilor de Familie din Arad, în semn de protest față de salariile mici din sistem

1
DISTRIBUIȚI

Președintele Asociației Medicilor de Familie din Arad, dr. Adrian Dărăbanțiu, a decis, astăzi, să facă un gest extrem, pentru a atrage atenția asupra situației în care se află domeniul său. Acesta a depus dosarul pentru a se angaja pe post de brancardier la Spitalul Județean Arad, pentru că, spune medicul, câștigă aproape la fel.

Medicina de familie a ajuns de mai multă vreme un fel de „Cenuşăreasă” a sistemului sanitar, dar în ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase de mai mulţi ani de zile de medicii din sistem, care au demonstrat cu date concrete situaţia precară a medicinei de de prevenţie care joacă un rol atât de important în ţările civilizate, nimeni n-a luat vreo măsură pentru a remedia anomaliile existente.

Cum nici unul din demersurile medicilor de familie n-a dat roade, dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Arad, a decis să recurgă la un gest extrem şi s-a prezentat, azi dimineaţă, la biroul de resurse umane al Spitalului Judeţean Arad pentru a-şi depune dosarul în vederea ocupării unui post de brancardier. „Condiţiile financiare ale unui medic de familie sunt comparabile cu cele ale unui brancardier, dar munca nu se poate compara, căci dincolo de consultaţiile pe care le asigură, medicul de familie se confruntă cu o birocraţie excesivă.


Venitul net al unui medic de familie cu un număr mediu de pacienţi este comparabil cu cel al unui brancadier UPU”, a declarat dr. Dărăbanţiu pentru PRESSALERT.ro.

În opinia sa, în jur de o treime din medici – cei care lucrează în spitale – sunt plătiţi aproape corect, dar ceilalţi au fost lăsaţi în voia sorţii şi s-a creat o discrepanţă uriaşă, mai ales după măririle de salariu la personalul medical care lucrează în spitale. „Un medic de familie cu un număr mediu de pacienţi câştigă în jur de 10-12 mii de lei, din care jumătate îi ia statul, mai trebuie să plătească cheltuielile legate de cabinet, salariul asistentei, care este de regulă cel mediu pe economie, iar medicul rămâne cu aproximativ 1.500-2.000 de lei în mână”, e un calcul sumar făcut de preşedintele medicilor de familie arădeni. „Emigraţia medicilor şi a asistentelor constituie şi ea o mare problemă a sistemului, mai ales în mediul rural, căci asistentele aU ales preferă să lucreze în spitale, unde sunt mai bine remunerate mai ales datorită sporurilor de care beneficiază”.

Cum spitalul judeţean a scos la concurs câteva posturi de brancardieri şi de asistente, dr. Dărăbanţiu a depus o cerere şi un dosar cu toate actele solicitate (diplomă, curriculum vitae, acte de stare civilă, cazier, o chitanţă de 50 de lei reprezentând taxa de participare la concurs, o adeverinţă de vechime, certificat medical), pentru a ocupa unul din posturile vacante. E destul de improbabil însă ca cererea dr. Adrian Dărăbanţiu să fie acceptată, deoarece studiile superioare şi doctoratul în medicină pe care îl are nu corespund fişei postului pentru care şi-a manifestat intenţia de a concura.

Foto: specialarad.ro

1 COMENTARIU

  1. La munca nu la intins mana! Garzi de weekend la UPU nu sambete si duminici libere si in timpul saptamanii program de femei gravide dle dr. DĂRĂBANȚIU. Oricum stai linistit, ca brancardier n-ai avea nicio o sansa, după urcat două etaje ți-ar trebui jumătate de oră pauză, așa că lasă șogoreala și fă ceva util pentru sistemul medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.