INTERVIU Keba: „Românii sunt un popor deosebit, cu cultură muzicală și preferințe...

INTERVIU Keba: „Românii sunt un popor deosebit, cu cultură muzicală și preferințe muzicale asemănătoare nouă, sârbilor“

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, binecunoscutul interpret de muzică folk din Serbia, Dragan Kojic „Keba“, a susținut un concert memorabil care a avut loc în cadrul Zilelor Comunei Periam. În ciuda vremii nefavorabile, artistul a fost aplaudat la scenă deschisă de un public numeros, care a cântat alături de el cele mai mari șlagăre ale acestuia. Keba a debutat în 1986 și a vândut milioane de discuri în Serbia și în țările balcanice, iar printre piesele lui se numără melodii cântate în sârbă, bulgară, rromă, turcă, grecească și chiar și română, pe care de altfel a cântat-o la Periam. Un alt amănunt interesant este că fiul lui Keba, Igor Kojic, este fotbalist și în anii 2009-2010 a jucat pentru Dinamo București. Binecunoscutul artist sârb ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care ne-a povestit despre experiența sa de la Periam și despre planurile sale de viitor, care includ mai multe apariții concertistice în țara noastră.

– Cum a fost concertul susținut la Periam – Port, ce așteptări ați avut și care a fost reacția publicului?
– A fost prima aparție a mea în România, după 24 de ani.


Ultima dată am concertat aici în 1994 la Sala Olimpia din Timișoara. Concertul de la Periam a fost foarte bine promovat , cu mult timp în urmă, totul a fost bine organizat, însă condițiile meteorologice au fost vitregi. Cu toate acestea, au fost prezenți mii de oameni și sunt sigur că dacă ar fi fost timp frumos ar fi venit mai mulți, deoarece interesul a fost mare. Mi-am dat seama de asta după nenumăratele mesaje pe care le-am primit online, pe rețelele de socializare. În România am venit cu orchestra completă formată din nouă muzicieni, iar publicul a cântat împreună cu mine fiecare piesă. De câte ori am coborât în public, am putut observa bucuria sinceră pe chipurile lor.

– Care este părerea dumneavostă vizavi de muzica românească?
– Urmăresc cu interes scena muzicală din România și pot spune și în calitatea mea de solist, dar și muzician, că industria muzicală de la voi din țară a înregistrat un mare progres în ultimii 10 ani în ceea ce privește aranjamentele muzicale și a sound-ului muzical care a devenit mai modern și în concordanță cu trendurile internaționale. Știu că aceste ”noutăți muzicale” au fost destul de mult criticate din partea criticilor muzicali, însa au rezistat datorită publicului, iar publicul întotdeauna este cel mai bun critic. Publicul are întotdeauna dreptate. Îmi place muzica românească, eu am fost primul care în anii 90 am cântat o piesă de a mea tradusă în limba română sub titlu ”Bolnavă-i inima”. Și în prezent am o piesă în limba română, care este un mare hit printre românii din Serbia.

– Ce planuri de viitor aveți? Când vă mai putem vedea în România?
– Pe 1 noiembrie voi avea un concert mare la Belgrad și vreau să organizez un concert solistic la Timișoara în primăvara anului viitor. Vreau să cânt în România, știu că publicul din această țară știe de mine, dar mai trebuie lucrat la acest proiect. Ștampila muzicală pe acest proiect va fi pusă atunci când voi avea un concert de al meu la București. Știu că românii sunt un popor deosebit, cu cultură muzicală și preferințe muzicale asemănătoare nouă, sârbilor. Am această dorință, iar când omul își dorește ceva cu adevărat, dorința se și împlinește. Vreau să transmit multe salutări tuturor celor care mă sprijină și numai bine pentru toți melomanii din România“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.